Süssünk, főzzünk együtt,
élvezzük az ízeket.
Jó étvágyat mindenkinek!
Kedves Látogató!
Szeretettel köszöntelek az oldalunkon !
Rengeteg és kiprobált recept
tehát kivétel nélkül mindegyik kipróbált finomság.
Csemegézz és válogass kedvedre.
Ha tetszett az oldal, tedd be a kedvencekbe,
hogy máskor is könnyen visszatalálj!
Tégy a kedvencekhez!
Véleményedet az oldallal, vagy receptekkel kapcsolatban,
a Vendégkönyvbe várom szeretettel.
Aludttejes sütemény
Hozzávalók:12 személyre
2csésze aludttej
2csésze porcukor
2kk kakaó
5dkg vaj
10dkg vágott dió
1 tojás
Elkészítés
1.Az összes hozzávalók egybeöntjük, jól kikeverjük, kivajazott,lisztezett tepsibe tesszük,
2. Előmelegített sütőbe sütjük.
Előkészület 10perc
Sütés 20perc
Sütési hőfok 180C
Lambada szelet
Hozzávalók 4személyre: 6 tojás
7ek kristálycukor
4ek rétesliszt
3ek finomliszt
2ek kakaó
1cs.vaníliáspuding
1késhegynnyiszódabikabona
2ek víz
Elkészítése
:1. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehéjéket keverőtálba tesszük
2. Robotgéppel keményhabbá verjük.
3.Lassan beleadagoljuk a cukrot,fényesre verjük.
4 Hozzáadagoljuk a tojások sárgáját ,majd a pudingot és a lisztet és szódabikabonát.
5.A tepsit kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a massza3/4 részét.
6.A maradékba belekeverjük a kakaót és kanállal rácsurgatjuk a sárga tésztára.
7.Előmelegített sütőben tűpróbáig sűtjük,
8. Ha kész kifordítjuk a tepsiből és lehúzzuk a papírt
9.Amíg hül addig elkészítjük a krémet.
10. A vajat habosra keverjük acukorral.
11. A csokipudingport a tejben sűrűre főzzük.
12. Ha kihült , hozzákeverjük a vajkrémhez és jóhabosra simára keverjük.
13.A tésztát 3 felé vágjuk és megkenjük a krémmel.
14. A tetejét megszórjuk vaníliásporcukorral , és kockákra vágjuk.
ELőkészület :20perc
Sütés :30perc
Hólabda
Hozzávalók a tésztához :
40 dkg porcukor
8ek forróvíz
8 tojás
25dkg liszt
1cs sütőpor
2ek kakaó
Krémhez: 1/2 tej
5ek liszt
25dkg vaj
20dkg porcukor
kókuszreszelék
Elkészítés:
A porcukrot kikeverjük a forróvízzel , egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.A liszttel elkeverjük a sütőport és a kakaót majd a cukrosmasszához adjuk, végül óvatosan beleforgatjuk
a tojásokból felvert habot.Zsírozott tepsibe símitjuk és mint a piskotát tűpróbáig sütjük.
Krém : A tejből és a lisztből pépet főzünk,kihűltjük majd hozzáadjuk a porcukorral habosra kavart vajat. A tésztát 2lapba vágjuk , majd egy fánkszuróval korongokat szurunk belőle. 2-2 -t ősszeragasztunk a krémmel, majd bevonjuk a krémmel , és kókuszreszelékbe forgatjuk.
Kókuszcsók
Hozzávalók: 1.5 csésze kókuszreszelék, ½ csésze sűrített tej, 1 tk vanília esszencia, 1 csipetnyi só
Elkészítés: a hozzávalókat elkeverjük, majd egy kiskanállal halmokat rakunk egy
sütőpapírral bélelt tepsibe. 165-170 fokon kissé barnára sütjük.
Kókuszos csók tojásfehérjével
Hozzávalók: 2 tojásfehérje, 1 csipet só, 1 csésze kókuszreszelék, 1 tk vaníliaesszencia, 1 ek agavé vagy juhar szirup
Elkészítés: a tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a szirupot és a kókuszreszeléket. Egy kanállal kupacokat szaggatunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 170 fokon 10-15 percig kissé barnára sütjük.
Amerikai palacsinta
Hozzávalók
- 2 csésze liszt
- 2.5 tk sütőpor
- 1/2 tk só (opcionális)
- 1 tojás felverve
- 1.5 csésze tej
- 2 ek olvasztott vaj
Elkészítés
- Szitáljuk össze a lisztet, sót és sütőport, majd adjuk hozzá a tejet, tojást és a vajat.
- Vajazzuk meg egy kicsit a palacsinta sütőt, és egy kis merőkanál tésztát öntsünk a forró serpenyőbe. A palacsinta massza tészta elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben - de a serpenyő mozgatásával segítsük a massza egyenletes eloszlását! A palacsinta átmérője legyen kb 10cm.
- Süssük mindkét oldalon kb 1-2 percig.
- A serpenyőt nem szükséges újra megvajazni.
- Hagyományosan vajjal és juharsziruppal tálaljuk, de mézzel vagy lekvárral is nagyon finom (ezt a palacsintát nem lehet feltekerni, hanem laposan kell enni, mint a blinit).
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 4 evőkanál cukor, 7 dkg vaj, 12 lap fehér zselatin, 4,5 dl joghurt, fél teáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál maracujalé, 1 dl tejszín, 10 dkg eperdzsem, 50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (friss vagy fagyasztott), száraz borsó, liszt a kinyújtáshoz, vaj a formához
Elkészítés:
A lisztet 1 evőkanál cukorral, a vajjal és 2 evőkanál vízzel tésztává gyúrjuk, fóliába tekerjük és 30 percig hideg helyen pihentetjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A formát kikenjük.
A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a tortaformát. Sütőpapírt teszünk rá, és megszórjuk száraz borsóval. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a borsót és a sütőpapírt.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot elkeverjük a citromhéjjal és 3 evőkanál cukorral. A maracujalevet kissé felmelegítjük. A zselatint feloldjuk benne, és a joghurthoz adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk.
A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, a fagyasztott gyümölcsöket fagyottan használjuk fel. A tortát megrakjuk a gyümölcsök kétharmadával. Ráöntjük a joghurtos krémet és elsimítjuk. A megszilárdulásig kb. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A lekvárt szitán áttörjük, felmelegítjük, és óvatosan a joghurtkrémre simítjuk. Még 10 percre visszatesszük a hűtőbe, majd a maradék gyümölccsel díszítjük.
Hozzávalók:
5 tojás, 18 dkg Koronás Aranybarna cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési (búza)keményítő, 2 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál sütőpor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 15 g (5 lap) zselatin, 15 dkg fehér csokoládé, 3 evőkanál cseresznyepálinka, 4 dl tejszín
Elkészítés:
Forró vízfürdőben 3 tojást 10 dkg cukorral a cukor feloldódásáig verünk. Hidegen sűrű, fehér krémmé keverjük. Beleszitáljuk a keményítővel, a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet, és sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, alulról a második sínen, 225 fokon 6-8 percig sütjük. Nedves konyharuhára borítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk. A piskótát egy másik nedves ruhával letakarjuk.
A zselatint hideg vízbe beáztatjuk. A befőttet lecsöpögtetjük. A durvára felaprított csokoládét nem túl forró vízfürdőben megolvasztjuk. Vízfürdőben a többi tojást a maradék cukorral a cukor feloldódásáig verjük, majd hidegen sűrű, fehér krémmé keverjük. A forró pálinkában feloldott zselatint és a csokoládét a fehér krémbe vegyítjük. Végül beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot és a lecsöpögtetett meggyet. A piskótát keresztben félbevágjuk. A krémmel megkent lapokat a konyharuha segítségével feltekerjük, és 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Hozzávalók:
4 tojás, 200 g porcukor, 4 kanál víz, 200 g darás liszt
Elkészítés:
A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel habverővel sűrűre verjük. A sűrű masszába belekeverjük a lisztet és a keményre vert tojáshabot. A tepsit kikenjük, liszttel meghintjük, és a tésztát egyenletesen rákenjük. Bemelegített sütőbe tesszük és mérsékelt tűzön megsütjük. A kihűlt tésztát megkenjük kakaókrémmel, erre rákenjük a diótölteléket, és leöntjük csokoládémázzal. Hideg helyre állítva hagyjuk, hogy a krém kemény legyen, és csak azután szeleteljük fel.
Kakaókrém: 2 tojássárgája, 80 g porcukor, 30 g kakaó, 250 g vaj
A tojássárgáját, cukrot és kakaót habüstbe tesszük, és gőz fölött sűrűre verjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és jól kikeverjük.
Diótöltelék: 100 g vaj, 150 g porcukor, 250 g dió, 1 dl rum
A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót és a rumot, és jól kikeverjük.
Csokoládémáz: 100 g csokoládé, 100 g vaj
A megpuhított csokoládéhoz adjuk a vajat és keverjük, míg keményedni kezd.
Mákos meggyes muffin recept
Hozzávalók: 1 csésze apró szemű zabpehely, 1-1/2 csésze fehér, és teljes kiőrlésű búzaliszt (pl. tönköly), 1 csapott tk foszfátmentes sütőpor, 1 mk szódabikarbóna, csipet só, 3 ek darált mák, 1 tk vanília kivonat, 140 ml natúr joghurt, 125 ml almalé, 6 dkg olvasztott vaj, 3 ek méz, magozott meggy
Elkészités:
Keverjük össze a száraz elemeket, és a nedves elemeket külön-külön.
Egy 12 darabos muffin sütőformát béleljünk ki muffin papír kapszlikkal, majd adagoljuk beléjük a masszát. Egy cm-rel a papír széle alá érjen a massza.
Mindegyik muffin tetejére nyomjunk 4-4 szem magozott meggyet.
180 fokos, légkeveréses, előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre.
Császármorzsa
Elkészítési idő: kb 100 perc
Hozzávalók (42 adaghoz)
200100 g búzadara
147 g liszt
500250 ml tej
21 teáskanál vanília eszencia
63 db tojássárgája
63 db tojásfehérje
200100 g kristálycukor
10.5 db citrom reszelt héja
A sütéshez:
10050 g vaj
A díszítéshez:
porcukor vagy baracklekvár
Elkészítés
1. A lisztet elkeverjük (Igen, tényleg csak ilyen kevés liszt kell bele!) a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. Azzal is alaposan elvegyítjük, és a keveréket egy órán át hagyjuk állni, hogy a búzadara megszívja magát nedvességgel.
2. Egy óra elteltével a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és hozzákeverjük a tejes keverékhez.
3. A tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a habot hozzákeverjük a masszához.
4. A vajat felolvasztjuk egy teflonos serpenyőben, és ráöntjük a masszát. Egy lapáttal, vagy fakanállal folyamatosan kevergessük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra - egy 4 főre való adag a tűzhely erősségétől függően 30 percig is készülhet!
FIGYELEM! Fontos, hogy a serpenyőnk elég nagy legyen, kényelmesen tudjuk benne kevergetni a masszát!
5. A császármorzsát forrón, porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral, vagy gyümölcsszörppel tálaljuk.
Kinder pingui
- előkészület: 40 perc
- főzés: 10 perc
- sütés: 20 perc
hozzávalók 4 főre
Tésztához (2 laphoz):
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek melegvíz
- 6 ek liszt
- 2 ek keserű kakaópor
- 1 cs sütőpor
Tejszínes krémhez:
- 5 dl tejszín (Hulala)
- 1 cs étkezési zselatin
- 1 ek folyékony méz
- 1/2 kk vaníliaaroma
Csokoládés krémhez:
- 15 dkg csokoládé
- 10 dkg margarin
- 1 ek víz
- 2 ek olaj
Bevonathoz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 10 dkg margarin
- 3 ek olaj
- 1 ek víz
- 1 ek porcukor
elkészítés
- A tésztához a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a cukorral, apránként adjuk hozzá a vizet, és keverjük bele a sütőporos, szitált lisztet.
- A végén a kakaóport szitáljuk bele, és lassan elegyítjük a masszával, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan keverjük hozzá.
- A tepsit olajozzuk ki, béleljük ki sütőpapírral.
- Felezzük el, majd előmelegített sütőben 200 °C-on a 2 lapot süssük ki.
- A zselatint áztassuk be 6 evőkanál vízbe, 5-10 percig hagyjuk állni, míg megduzzad, majd lassú tűzön, kevergetve langyosra oldjuk fel, hogy áttetsző zselét kapjunk.
- Közben verjük fel a tejszínt kemény habbá, és keverjük össze a zselatinnal.
- Lassan csorgassuk bele a mézet.
- Az alsó lapot visszatesszük a tepsibe, a krém felét egyenletesen simítsuk rá, és tegyük hűtőbe.
- Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a vízzel, és amikor már felolvadt, adjuk hozzá a margarint és az olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik.
- Ha kissé lehűlt, terítsük a tejszínes rétegre.
- Ismét tegyük hűtőbe dermedni.
- Amikor a csokis réteg megdermed, tegyük rá tejszín másik felét, és azt is kenjük rá.
- Erre kerül a másik lap, amit szintén csokoládéval vonunk be.
- A süteményt tegyük vissza a hűtőbe.
Somlói galuska
előkészület: 45 perc : főzés: 25 perc : sütés: 25 perc
hozzávalók 5 főre
Tésztához
vaníliakrém
Cukorsziruphoz (opcionális)
- 200 g cukor
- 250 ml víz
- 1 dl rum
Csokiöntethez
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek hideg tej
Tálaláshoz
elkészítés
- Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
- Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
- A cukorsziruphoz cukrot és a vizet kis lábasban feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, míg sűrű szirup nem lesz. A tűzről lehúzva, amikor már langyos, hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A mazsolát rumba áztatjuk.
- Elkészítjük a vaníliakrémet.
- A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egy egész éjszakára ott felejtjük.
- A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
- A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.
Tejfölös kekszcsoda
hozzávalók 6 főre
- 400 g teakeksz
- 8 dl tejföl
- 5-6 ek porcukor (ízlés szerint)
- 1 ek vanília aroma
- 1 tábla csokoládé
- kakaópor
elkészítés
- Elkeverjük a tejfölt a porcukorral és a vaníliaaromával.
- Lereszeljük a csokoládét és belekeverjük a tejfölös masszába.
- Egy laposabb tepsibe rétegezzük a hozzávalókat. Először jön egy sor keksz majd rá a tejfölös massza és ezt így, egymás után ismételve. Az a lényeg, hogy a legtetején a massza legyen.
- Aztán a legvégén megszórjuk kakaóporral (instant legyen).
- Betesszük a hűtőbe egy éjszakára, amíg meg nem szilárdul.
előkészület: 10 perc
Fanta szelet
Hozzávalók.
Tészta.:6tojás
-4 ek liszt
-6 ek kristályycukor
-2 ek kakaó
1 cs.sütőpor
1 dl étolaj
KRÉM: 50dkg tehéntúró
25 dkg porcukor
25dkg Ráma
ZSELÉ. 7dl Fanta
2 ek cukor
2 cs. vaníliapuding
ELKÉSZÍTÉS :
A tésztához valókat kikeverjük , közepes tűznél sütjük és kihütjük .
Akrém hozzávalókat habosra keverjük hütőbe tesszük 2dl fantába elkeverünk 2ek cukrot és a 2 cs.pudingot , 5dl fantát felhevítünk és bele keverjük akikevert pudingot. Együtt főzzük majd hülni hagyjuk özben többször megkeverjük. Ha minden hozzávaló kihült
a krémet a tésztatetejére rákenjük majd az űditőspudingot . Kis időre a hütőbe tesszük és kockákra szeletelve tálaljuk .
Méhkas süti
Hozzávalók :
24 dkg darált keksz, 13.5 dkg margarin (olvasztva ), 15 dkg porcukor,3 ek. kakaó, 2-3 ek. rum, kb. 4 ek. tej
Elkészítés :
A hozzávalókat összekeverem, egy kis részét kakaó nélkül hagyom, ezt töltöm a darázs formába, a többit pedig a kaptár-részébe.
Ha esetleg egy kissé lágyra sikerült volna a massza, formázás előtt rakd egy kicsit a hűtőbe.
Kör alakú háztartási keksz alapra helyezem, de lehet lekváros piskóta tallér is az alapja.
Belsejébe krémet is tehetünk úgy, hogy még a formába belenyomjuk egy fakanálnak a nyelét, így helyet csinálva a tölteléknek.
Krém I : a fenti mennyiséghez 10 dkg vaj, 1 ek rum, 1 tojás sárgája, 8 dkg porcukor szükséges.
Krém II: :13 dkg gesztenyemassza, 3 dkg porcukor, 8 dkg darált háztartási keksz, 5 dkg vaj. Mindkét krémet a belsejébe töltjük. Érdemes mind a kettőt kipróbálni!
A formázás után távolítsuk el a formát, és egy kis mutatós sütik kapunk.
Ebből az anyaghányadból kb. 13 - 14 db lesz.
Dinnye süti /floryka
Piros részhez: 12,5 dkg margarin, 20 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 1 piros ételfesték, 1 rumaroma, 2-3 cl. sárgadinnye vodka vagy víz
Zöld részhez: 12,5 dkg margarin, 30 dkg darált keksz, 1 zöld ételszínezék, 10 dkg porcukor2-3 cl sárgadinnye vodka vagy víz
A magokhoz kevés tortabevonó
Elkészítés:
A piros masszából készítünk 6 db. Egyforma golyót, és a zöld masszát is elosztjuk 6 felé, és ezzel beburkoljuk a piros golyókat. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, utána elővesszük és mindegyik dinnyét jó éles késsel 8 felé vágjuk. Érdemes úgy szeletelni, hogy először félbe vágni, utána vágott felével lefelé fordítva darabolni tovább. Ha nem így járunk el, akkor morzsálódik a zöld széle. Én csak a második adagnál jöttem rá, hogy így lesz szép.
Miután ügyesen felszeltük, olvasztott csokiból kis magokat pötyögtetünk mindegyik szelet mindkét oldalára egy fogvájó segítségével vagy mint a képen látható csokidarával is megszórhatjuk.
A piros részhez a recept eredetileg sárgadinnye aromát ír de mivel szinte sehol nem lehet kapni így szerintem megteszi a rumaroma is.
Raffaello süti
Tészta : 6 tojás fehérjét 30 dkg porcukorral kemény habbá verünk, hozzáadunk 15 dkg kókuszreszeléket és 10 dkg lisztet. Kizsírozott tepsibe sütjük de ne szárítsuk meg nagyon.
Krém : 6 tojás sárgáját, 10 dkg cukorral, 1 vaníliás pudingporral,5 dl tejjel kikeverünk és fözzük.
20 dkg margarint 10 dkg porcukorral jól kikeverünk és a kihült krémhez keverjük. Tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.
Bounty szelet
Tészta:
15 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 tojás
12.5 dkg margarin
1 cs. sütőpor
1 ek. kakaó
Kókuszos töltelék:
6 tojásfehérje kemény habja
25 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék
Sárga krém:
6 tojássárgája
3 ek. liszt
3 dl tej
12.5 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 db étcsokis tortabevonó
Elkészítés:
A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a cukrot, kakaót, tojásokat, s összegyúrjuk.
2 lapra nyújtjuk.
Az egyiket kikent, lisztezett közepes tepsibe fektetjük.
A kókuszos töltelék hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot, ráöntjük a tésztára.
Erre jön a tészta másik fele, és előmelegített sütőben kisütjük.
A kihűlt tésztára jön a sárga krém:
Ehhez a tejet felforraljuk, felöntjük vele a liszttel, cukorral elkevert tojássárgáját, és sűrűre főzzük.
Ha kihűlt, elegyítjük a kikevert margarinnal.
Tetejét tortabevonóval bevonjuk.
Babapiskótás mézes
Mézes laphoz :
1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej.
Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot ( kb. 30* 25 cm-es ) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő. Vigyázzunk, hogy a lapokat ne süssük túl, mert akkor kemények lesznek és nem fognak tudni a krémtől sem megpuhulni!
Töltelék :
0.5 L tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.
20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük.
20 dkg babapiskóta,1 meggy aroma.
Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggyaromát, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot.
Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap.
A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!
Madártej
2 l tej
7 db tojás
2 dkg vanília ízű pudingpor ( fél csomag )
20 dkg kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd belseje
reszelt narancshéj
A tojások sárgáját simára kikeverjük a pudingporral.
A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. Közben a tejet felforraljuk, beletesszük a vaníliás cukrokat és, ha felforrt kifőzzük benne a kiszaggatott tojáshabokat. Ha kifőttek a tojáshabok akkor a tejet szűrjük át, hogy ne legyen majd a madártejünk tele apró kis habdarabkákkal.
Utána a leszűrt tejet lassan csúrgatva és közben kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tojássárgájával kikevert pudingporhoz és csomómentesre keverjük. Még forrón hozzáadjuk a maradék 15 dkg cukrot is. Reszelt narancshéjjal ízesíthetjük.
Ha elkészült a vanília öntet akkor ráöntjük az elkészült tojáshabokra és hűtőbe helyezzük. Jól lehűtve tálaljuk.
Fekete-fehér süti
Hozzávalók:
- (60 darab):
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- csipetnyi só
- 1 tojás
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál tej
- néhány csepp rumaroma
Elkészítés:
A lisztet, zsiradékot, cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, sütőport gyúrjuk össze, majd felezzük el a tésztát. Az egyik feléhez keverjük a maradék hozzávalókat. Mindkét részt tegyük 30 percre a hűtőbe. Alufólián nyújtsuk ki külön a tésztákat. A világos tésztát tegyük a sötétre, és tekerjük össze. Szeleteljük fel vékonyan, és az így kapott csigákat süssük ki (180 fokon kb. 8-10 perc).
Muzsikás szelet
Hozzávalók
- A piskótához
6 db tojás
12 dkg kristálycukor
2,5 dkg kakaópor
9 dkg liszt
késhegynyi sütőpor
- A krémhez
25 dkg puha Rama
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg kristálycukor
5 dl tej
4 dkg kakaópor
15 dkg alkoholban eltett meggy
- A díszítéshez
10 dkg étbevonó massza
2 evőkanál étolaj
5 dkg fehér csokoládé
Elkészítés
Piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kristálycukor egyharmadával habosra keverjük. A fehérjét a maradék cukorral krémes habbá verjük. A sárgára rákanalazzuk a fehérjehab egyharmadát és összekeverjük. A többi habot is hozzáadjuk, lazán keverünk rajta, de nem teljesen simára. Két részletben rászórjuk az átszitált liszt, kakaó és sütőpor keverékét, majd óvatosan a habba keverjük. A tésztát egy papírral kibélelt 32x35cm-es sütőtepsibe öntjük és elsimítjuk. Előmelegített sütőben 220 C-on 10-12 percig sütjük. A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik. A krémhez: megfőzzük a pudingot a zacskón levő utasítás szerint a tejjel és a kristálycukorral, majd kihűtjük. Habosra keverjük a Ramát a porcukorral, majd a kihűlt pudingot és a kakaóport is beledolgozzuk. A lapot 3 egyenlő részre vágjuk. Megkenjük az egyik lapot a krém egynegyedével, majd megszórjuk a meggy felével. Rákenjük a krém második negyedét, majd rátesszük a középső lapot. A következő réteget ugyanúgy töltjük be, mint az előzőt. Erre a töltési módra azért van szükség, hogy a meggyszemek a krémrétegen belül középre kerüljenek. Miután betöltöttük a süteményt, 5-6 órára hűtőbe tesszük. Miután a süti lehűlt, kivesszük a hűtőből és megfordítjuk, hogy egy szép egyenletes, sima felületet kapjunk. Mikrohullámú sütőben, vagy gőz felett megolvasztjuk a bevonó masszát az olajjal és a süti tetejére kenjük. Miután megdermedt a sötét bevonat, forró vízbe mártott késsel szeleteljük. A szeletek tetejét egy-egy olvasztott fehér csokoládéból rajzolt violinkulccsal díszítjük, ami készülhet szűk lyukú tortadíszítővel, vagy kis lyukúra vágott zacskóval is.
Tejfölös csodasüti
Hozzávalók
- Tésztához
40 dkg liszt
1 tojás
25 dkg Rama
1 kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
1 evőkanál tejföl
- Krémhez
1/2 tej
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag vaníliás cukor
1 nagy és 1 kis doboz tejföl
Elkészítés
Először is a tejben megfőzzük a pudingport sűrűre a kétféle cukorral és hűlni hagyjuk, majd ha kihűt, hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük és ezt tesszük rá az első tésztalapra. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két felé vesszük. Az egyiket tepsibe kinyújtjuk, amit előtte kikentünk Ramával és kiliszteztünk. Erre tesszük a krémet, rá a másik kinyújtott tésztalapot és megsütjük kb 40 perc alatt 180 fokon. Ha megsült porcukorral megszórjuk. Nagyon fincsi.
Háromszoros élvezet
Hozzávalók
- Krém
2 csomag habfixáló
0,5 l tejszín
kocka alakú háztartási keksz
rum
kávé
10 dkg tejcsoki
25 dkg porcukor
25 dkg Rama
6 dl tej
2 csomag vaníliás puding
7 tojássárgája
csokireszelék
- Tészta
1 csomag sütőpor
4 evőkanál liszt
15 dkg darált dió
20 dkg cukor
7 tojásfehérje
Elkészítés
1.A tojásfehérjét habbá verjük, és belekeverjük a többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük a piskótához hasonlóan.
2.A krémhez a tojássárgát a pudinggal és a tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt összekeverjük a porcukorral habosított Ramával.
3.A krém felébe belekeverjük a felolvasztott tejcsokit. A kekszet rummal ízesített kávéba áztatjuk.
4.Az összeállításnál a sorrend: tészta, vaníliás krém, rumos-kávés keksz, tejcsokis krém.
5.A tetejére tesszük a tejszínhabot, és étcsokit reszelünk rá. Hűtőben dermesztjük egy kicsit, és vízbe mártott késsel szeleteljük.
Kókuszos kocka
Hozzávalók
- Tészta
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg Rama
1 tojás
2 ek. kakaópor
1/2 csomag sütőpor
kevés tej a tészta lazításához
- Kókuszos töltelék
6 tojásfehérje
20 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék
- Krém
6 tojássárgája
3 evőkanál liszt
3 dl tej
4 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
25 dkg Rama
Elkészítés
1.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha kell egy pici tejjel lazítjuk a tésztát.
2.Két lapot nyújtunk belőle, az egyiket tepsibe tesszük
3.A 6 tojásfehérjéből habot készítünk, hozzáadjuk a porcukrot, majd a kókuszt. Ezt a masszát rásimítjuk a tésztára és beborítjuk a másik lappal.
4.Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 percig sütjük. Sütés előtt egy villával szurkáljuk meg a tetejét.
5.A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a liszttel, a vaníliás cukorral és a tejjel, majd sűrű krémet főzünk belőle.
6.A Ramátt habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt krémhez adjuk. Megkenjük a tetejét vele, megvárjuk még jól lehűt és szeleteljük.
Afrikai csókja
Hozzávalók
Barna tészta
1 tojás
25 dkg cukor
8 dkg Rama
negyed liter tej
4 dkg kakaópor
25 dkg liszt
1 sütőpor
Krém 25 dkg mascarpone krémsajt
2 dl tejszín felvert habja
mokkáskanál vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához a Ramát a tojással habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tej felét. Ehhez jön a kakaós, sütőporos liszt, végül a maradék tej, majd megsütjük. Ha kihűlt, a tésztát ketté vágjuk. A krém hozzávalót jól kikeverjük, 2/3-val megtöltjük a tésztát, a maradékot a tetejére kenjük. Puha tortabevonó csokit reszelünk rá. 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Pingvin szelet
Hozzávalók
- A mázhoz
1,5 dl tej
35 dkg étcsokoládé
10 dkg Rama
- A rátéthez
10 g Dr. Oetker Expressz tortazselé
5 dl tejszín
3 dl tej
- A piskótához
1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
3 dkg kakaópor
16 dkg finomliszt
3 evőkanál víz
15 dkg kristálycukor
6 db tojás
Elkészítés
1.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét és a fél adag cukrot kemény habbá verjük, a sárgáját, a vizet és a cukor másik felét krémesre keverjük. A fehérjehabhoz hozzáadjuk a sárgája masszát, a liszttel elkevert sütőport, a kakaót és vigyázva összekeverjük. Beleöntjük egy Ramával kikent, kilisztezett tepsibe és előmelegített sütőben 190 °C-on 15-20 percig sütjük. A megsült piskótát kihűtjük és kettévágjuk.
2.A zselatint 1/2 dl tejben az előírás szerint elkészítjük. A mázhoz a tejet,Ramát és csokoládét lassan felmelegítjük, ameddig nem kezd sűrűsödni, majd levesszük a tűzről. A még langyos zselatint a maradék tejhez öntjük.
3.A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a zselatinos tejet és még néhány percig keverjük. A piskóta alsó részét a tepsibe rakjuk, rákenjük a krém felét és ráöntjük a csokoládémáz harmadát, rákenjük a krém másik felét, majd betakarjuk a piskóta felső részével. A tetejére öntjük a csokoládémáz maradékát. Hűtőbe rakjuk, szeleteljük.
Havas háztető
elkészítés
- A piskótához a tojásokat a vízzel és a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet.
- Sütőpapírral bélelt gáztepsiben 180 fokon megsütjük.
- A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, egyet tálra teszünk belőle, ez lesz az alja a házikónknak.
- A süti közepére valókat összegyúrjuk, és a felét a tésztára, hosszában, félhenger alakban ráfektetjük, ezután kirakjuk egy sor meggyel, és
- betakarjuk a másik felével kicsit csúcsosan.
- Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
- A mázhoz a cukrot a vízzel kevergetve sűrűre főzzük, belekeverjük a kakaót és a margarint, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielőtt teljesen megszilárdulna, kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon felszeleteljük.
- előkészület: 15 perc
- főzés: 5 perc
- sütés: 8 perc
hozzávalók 12 főre
Piskótához:
- 8 dkg cukor
- 1 dl tej
- 8 ek méz
- 1 tojás
- 1 ek zsír
- 1 szűk ek szódabikarbóna
- 55 dkg liszt
Krémhez:
- 5 dl tej
- 20 dkg cukor
- 4 ek étkezési keményítő
- 2 cs vaníliás cukor
- 25 dkg vaj vagy Rama
- 1 citrom leve
-
elkészítés
- A lap elkészítéséhez a cukrot lassú tűznél felolvasztjuk, majd a tejet kanalanként hozzáadva simára főzzük. A tűzről levéve, hozzákeverjük a mézet.
- Egy külön tálban kikavarjuk a tojást a zsírral, majd ráöntjük a mézes alapot, és simára keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk.
- 3 részre osztjuk, sütőpapírra helyezve nyújtófával nagyon vékonyra kinyújtjuk, a tepsink méretéhez megfelelő nagyságra.
- A masszából 3 lapot sütünk, vigyázzunk, hogy maradjon szép barna, és ne feketedjen meg. A kisült lap kemény lesz, ne ijedjünk meg, a sütemény másnap lesz szelhető és kellemesen omlós.
- A krém elkészítéséhez 2,5 dl tejet felforraljuk a cukorral. Közben a maradék 2,5 dl tejben csomómentesen elkeverjük az étkezési keményítőt, a vaníliás cukrot, és a felforrt cukros tejhez hozzáadva folyamatos keverés mellett besűrítjük.
- Az elkészült krémet hűlni hagyjuk, közben kevergetni kell, mert megköt a teteje és csomós lesz a krémünk. A puha vajat simára keverjük a citrom levével, és a nem teljesen hideg krémhez vegyítjük.
- A krém felét az első lapra simítjuk, a maradék krémet a második lapra, a harmadik lapra pedig csokimáz kerül (melyhez főzőcsokoládét olvasztunk kevés étolajjal)
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
25x37x3 cm
Havasi gyopár
-
hozzávalók 12 főre
Barna tészta:
- 15 dkg liszt
- 5 dkg Rama
- 7 dkg cukor
- kevés sütőpor
- 1 ek tejföl
- 1 ek keserű kakaópor
Fehér tészta:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg Rama
- 25 dkg porcukor
- 1 tojás
- kevés sütőpor
- 3-4 ektejföl
- Kenéshez
-
-
Szóráshoz:
- laponként 15 dkg durvára vágott dió , ízlés szerinti
Krém:
- 0,5 l tej
- 3 púpos ek liszt
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor, vagy aroma
- 30 dkg Rama
Tetejére:
- porcukor
- vagy olvasztott csoki is kerülhet rá
-
elkészítés
- A barna tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, összegyúrjuk. Fagyasztóba tesszük.
- A fehér tésztát a felsoroltakból összegyúrjuk. Három cipót készítünk belőle.
- Nagy gáztepsi hátára kinyújtjuk az első lapot.
- Erre a nyers kinyújtott lapra kenünk baracklekvárt, megszórjuk ízlés szerint durvára vágott pörkölt dióval (száraz serpenyőben szoktam kevergetve néhány perc alatt pörkölni, illatosabb, intenzívebb ízű lesz a dió.)
- A pörkölt dió tetejére nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a fagyasztott barna tészta egyharmad részét.
- Előmelegített sütőben, kb.8-10 perc alatt megsütjük. Figyelni kell rá, nehogy túlsüljön.
- Ha kisült, félretesszük, és a másik két lappal is hasonlóképpen járunk el.
- Főzött krémet én így szoktam készíteni: A tej felét felforraljuk az összes cukorral, közben a maradék tejet csomómentesen elkeverjük a liszttel.
- Hozzáöntjük a cukros tejhez, és sűrűre főzzük. Belekeverjük a vaníliás cukrot, amikor már félrehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kihűlni.
- Amikor már teljesen kihűlt, akkor elektromos habverővel elkezdjük keverni, miközben a puha szobahőmérsékletű margarint szinte kanalanként adogatjuk hozzá.
- Addig keverjük, amíg egy hófehér, nagyon könnyű, habos krémet nem kapunk!
- A kisült lapok közé töltjük. Másnap szeletelhető!
-
Hozzávalók:
1 üveg (370 ml) meggybefőtt, 12-13 dkg vaj vagy margarin, 12-13 dkg kirstálycukor, 3 zacskó vaníliás cukor, 3 tojás, 17-18 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, 3 evőkanál tej, 10 dkg darált mogyoró, 3-4 dkg felaprított étcsoki, 4 dl tejszín, 2 zacskó habfixáló, 8 dkg ét
tortabevonó, 8 dkg tej tortabevonó, 3 dkg puha kókuszzsír, a forma kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa, a díszítéshez: tejszínhab, mogyoró, piros lekvár
Elkészítés:
A vajat a kristálycukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet. A tészta felét margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 24 x 24 cm-es vagy 26 cm-es kerek tortaformába simítjuk. A maradékot a tejjel, 5 dkg mogyoróval és a felaprított csokoládéval elvegyítjük, a világos tésztára kenjük, és villával márványosra keverjük. Elosztjuk rajta a lecsöpögtetett meggyet, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 45 percig sütjük. A formában hűlni hagyjuk. A kerek tortalapot négyszet alakúra vágjuk. A maradék darált mogyorót szárazon megpirítjuk, majd kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a 2 zacskó habfixálót. A mogyorót a habba forgatjuk. A mogyorós tejszínhabot a tésztalapra simítjuk, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A nagyobb darabokra tördelt kétféle bevonót a kókuszzsírral együtt forró vízfürdőben megolvasztjuk, majd rövid ideig hűlni hagyjuk. A mázzal a sütemény tetejét bevonjuk, tortafésűvel vagy villával hullámokat rajzolunk bele, és hűtőszekrénybe tesszük. A karima eltávolítáa után a tésztát meleg késsel 12 kockára vágjuk, végül tejszínhabbal, egész mogyorószemekkel és piros lekvárpöttyökkel díszítjük.
Hozzávalók:
3 dl tej, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag (49 g) főznivaló csokoládé ízű pudingpor, 1 evőkanál keserű kakaópor, 12,5 dkg Rama margarin, 1 nagy csomag kerek háztartási keksz.
Elkészítés:
Elkészítjük a krémet. Ehhez 2 dl tjeet egy kis lábasba öntünk, beleszórjuk a porcukrot és felforraljuk. A pudingport és a kakaót, a maradék tejjel elkeverjük, majd lassan a forró tejbe csorgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg sűrű pudingot nem kapunk. Ezután levesszük a tűzről, a margarint jól elkeverjük benne, és megvárjuk, amíg langyosra hűl. Egy nagy, hosszúkás tálcára kb. 40 cm hosszú alufóliadarabot fektetünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket, hogy rudat alkossanak. Ezt a kekszrudat az alufólia közepére fektetjük, és szorosan beletekerjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és 1 napon át pihenni hagyjuk. Tálaláskor kicsomagoljuk, éles késsel ferdén, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ne féljünk, nem fog szétesni, a krém összefogja.
Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg liszt, 2 tojás, 4 evőkanál tejföl, 4 evőkanál olvasztott méz, 1 kiskanál szódabikarbóna, 15 dkg porcukor, csokoládémáz
töltelékhez: 2 tojás, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg vaj
Elkészítés:
A lisztet a tojással, tejfellel, a mézzel, a szódabikarbónával és a cukorral jól összegyúrjuk, majd ötfelé osztjuk. Vékony lapokra nyújtjuk és kizsírozott, lisztezett tepsiben kisütjük. Elkészítjük a tölteléket: 2 tojás sárgáját 2 evőkanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a vaníliás cukrot, jól elkeverjük, és sűrű péppé főzzük. A vajat és a maradék cukrot habosra keverjük, és hozzáadjuk a péphez. Hagyjuk kihűlni, majd megkenjük vele a lapokat, és így egymásra rakjuk. Csokoládémázzal (1 tortabevonót felolvasztunk gőz felettkb. 8 dkg margarinnal) bevonjuk, és legalább egy napig állni hagyjuk, hogy a tészta megpuhuljon.
Bicigli szelet
hozzávalók 5 főre
- 30 dkg liszt
- 15 dkg Rama
- 1 cs sütőpor
- 1 ek kristálycukor
- 1 ek tejföl
- 4 db tojássárgája
- 20 dkg darált dió
- baracklekvár
Csokimasszához:
- 3 egész tojás
- 25 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 3 ek kakaópor
- 3 dl tej
- 1 dl étolaj
- elkészítése
- A hozzávalókat összegyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk.
- Mindegyiket vékonyra kinyújtjuk, baracklekvárral lekenjük és cukrozott darált dióval megszórjuk. Szorosan feltekerjük.
- Egy nagy tepsibe beletesszük a 6 feltekert rudat úgy, hogy 1 ujjnyi rés legyen köztük.
- Elkészítjük a csokismasszát: a cukrot a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, tejet és végül a sütőporos lisztet.
- A masszát a rudak tetejére öntjük.
- A tetejére olvasztott étcsokit és fehér csokit teszünk, és villával elhúzkodjuk.
Bicigli szelet
Hozzávalók
A gyúrt tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg Rama
15 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
3 tojássárgája
kevés tej
A piskótához:
2 db tojás
20 dkg porcukor
1 dl étolaj
2 dl tej
20 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
1/2 csomag sütőpor
A rudak töltéséhez:
20 dkg darált dió
ízlés szerinti mennyiségű cukor
baracklekvár
A mázhoz:
1 csomag főzés nélküli vanília pudingpor
18 dkg Rama
18 dkg porcukor
2 evőkanál tej
A díszítéshez:
fehér és kakaós tortabevonó (ez el is maradhat
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 4 felé osztjuk. Külön-külön 25×39
cm-es tepsi nagyságúra nyújtjuk. Megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk cukros dióval, feltekerjük, mint a bejglit. A piskóta hozzávalóiból a tojásokat a cukorral jól kikeverjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót, és a rudakra öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Gőz felett a margarint a cukorral és a tejjel (robotgéppel) jó sűrűre kikeverjük. Amikor jól sűrűsödik, hozzákeverjük a vaníliás pudingport, és még tovább keverjük, míg teljesen sűrű nem lesz. A kihűlt tésztára kenjük, és még csokoládéval díszíthetjük.
Bicigli szelet
Hozzávalók
30 dkg liszt
15 dkg margarin
1 cs sütőpor
1 ek kristálycukor
1 ek tejföl
4 db tojássárgája
20 dkg darált dió
baracklekvár
Csokimasszához:
3 egész tojás
25 dkg cukor
30 dkg liszt
1 cs sütőpor
3 ek kakaópor
3 dl tej
1 dl étolaj
A hozzávalókat összegyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk.
Mindegyiket vékonyra kinyújtjuk, baracklekvárral lekenjük és cukrozott darált dióval megszórjuk. Szorosan feltekerjük.
Egy nagy tepsibe beletesszük a 6 feltekert rudat úgy, hogy 1 ujjnyi rés legyen köztük.
Én a tepsibe keresztbe raktam a rudakat.
Elkészítjük a csokis masszát: a cukrot a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, tejet és végül a sütőporos lisztet.
A masszát a rudak tetejére öntjük.
Sütési idő 35 perc
A tetejére olvasztott étcsokit és fehér csokit teszünk, és villával elhúzkodjuk.
Mákos bicikli szelet
Tészta:
- 30 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 15 dkg margarin
- 4 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- kevés tej
- 20 dkg cukrozott darált mák
- baracklekvár
Barna tészta:
2 tojás 20 dkg cukor 2 dl tej 1 dl étolaj 20 dkg liszt 2 evőkanál kakaó 1 csomag sütőpor
Krém:
- 6 dl tej
- 14 dkg cukor
- 2 csomag vaníliaízű pudingpor
- 20 dkg margarin
A tésztához valókat – a mák és a lekvár kivételével – összedolgozzuk, 4 részre osztjuk, majd kinyújtjuk. Mindegyik lapot megkenjük lekvárral, és megszórjuk a cukrozott mákkal. Feltekerjük, és egymástól távol sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A barna tésztához a tojást kikeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a többi alkotót. Ezt a kevert tésztát a rudak közé öntjük, és megsütjük. Közben elkészítjük a krémet. A cukros tejben megfőzzük a pudingport, majd kihűlés után belekeverjük a margarint. A krémet a kihűlt tésztára simítjuk. Tetejét kakaóval meghintjük.
A rudakat darált dióval is meg lehet tölteni, akár felezve is – 2 mákos, 2 diós. A tészta tetejére jól illik a reszelt csokoládé is.
Hozzávalók 40 db-hoz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 30 dkg mandula
- 15 dkg liszt
- 15 dkg kakaópor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kk sütőpor
- 50 dkg cukor
- 2 ek instant kávé
- 6 db tojás
- 20 dkg vaj
- 50 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 12 dkg porcukor
- 20 dkg étcsokoládé
- 30 dkg mandula
- 15 dkg liszt
- 15 dkg kakaópor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kk sütőpor
- 50 dkg cukor
- 2 ek instant kávé
- 6 db tojás
- 20 dkg vaj
- 50 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 12 dkg porcukor
Elkészítése:
A mandulát aprítóban durvára daráljuk/törjük. A csokoládét is apróra vágjuk. A lisztet összekeverjük a mandulával, 10 dkg kakaóporral, a vaníliás cukorral, csipet sóval, a sütőporral, az 50 dkg cukorral és a kávéval. A tojásokat felütjük és jó habosra kikeverjük. Beledolgozzuk a vajat és a mascarpone-ból 20 dkg-ot.
Ezután hozzáadjuk a liszttel elkevert anyagokat és a darabolt csokit is. A tésztát, a sütőpapírral bélelt tepsibe belesimítjuk és 30-35 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk egészen kihűlni. Közben, a krémhez habbá verjük a tejszínt (cukrászhabot), hozzákeverjük a maradék 30 dkg mascarpone-t és a porcukrot. A kihűlt sütemény tetejére kenjük és megszórjuk kakaóporral.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 5 tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- fél ek őrölt kávé
- 5 ek étolaj
- 1 tk sütőpor
Krémhez:
- 3 dl tej
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 1 ek liszt
- 15 dkg cukor
- fél rúd vanília
- 15 dkg vaj
Tetejére:
Elkészítése:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a sóval, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarúd kikapart magját is, amivel tovább verjük. Beletesszük a tojássárgákat, sütőport, étolajat, és már csak éppen addig verjük, amíg egynemű lesz. Végül óvatosan a habba keverjük a lisztet, kávét, és a darált diót, de ezt már nem géppel, csak kanállal. Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, és tűpróbáig sütjük, majd kihűtjük.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 7 tojásfehérje
- 15 dkg cukor vegyesen, barna és fehér
- 30 dkg darált dió
Krémhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 tubus sűrített tej
-
Elkészítése:
A tojásfehérjét a cukorral együtt keményre felverjük, majd a darált diót hozzáadjuk.
A tepsibe teszünk szilikonos sütőpapírt és belesimítjuk a tésztát. Kb 30-40 perc alatt készre sütjük 150-160 fokon.
Amikor már megsült a tészta, akkor kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval.
Két lap közé tesszük a csokoládé krémet.
Krém készítése: vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és amikor már felolvadt hozzáadjuk a sűrített tejet. Ezzel megkenjük a tésztát és összeragasztjuk.
A tetejére a dísz úgy készült, hogy zacskóba tettem a krémet és egy kis lyukat csináltam rajta és így díszítettem a tetejét.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 6 tojás
- 20 dkg liszt
- 2 dl víz
- 2 dl étolaj
- csipet só
- 1 tk porcukor
Krémhez:
- 3 cs vaníliás pudingpor
- 9 dl tej
- 15 dkg cukor
- 2 vaníliás cukor
- 6 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
- 5 dl habtejszín
Díszítéshez:
- 4-5 dkg csokoládé
- 1-2 dkg fehér csokoládé
Elkészítése
A vizet a sóval, olajjal, cukorral feltesszük forrni, majd apránként hozzákeverjük a lisztet addig, míg az edény falától el nem válik. Levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Aggig keverjük,míg szép fényes masszát kapunk.
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (kettőre fért rá). A tészta masszát habzsákba tesszük és egyforma méretű csíkokat nyomunk a tepsire, egymástól kicsit messzebb.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük,egy hőálló edénybe vizet teszünk a tűzhely aljába. 220 fokon sütjük 20 percig, addig nem nyitjuk ki az ajtót, mert különben a fánk összeesik. 20 perc után 160 fokon sütjük addig, míg jó ropogós lesz.
Sütőből kivéve recés élű késsel ketté vágjuk.
A pudingport a cukrokkal, 2 dl tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és felfőzzük. A tojásfehérjéket a 10 dkg cukorral keményre verjük és apránként a vaníliás krémbe dolgozzuk. Visszatesszük a tűzre és még 3-4 percig kézi botmixerrel simára keverjük, főzzük.
A krémet habzsákba töltjük és a fánkokat töltjük. A tejszínt kemény habbá verjük és a krém tetejére, (úgy szintén habzsákba téve) nyomjuk.
A fánk tetejét rátesszük és olvasztott csokival díszítjük.
Hozzávalók:
A karamell réteghez:
- 20 dkg barna cukor
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj
A csokoládés réteghez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 15 dkg nutella
Elkészítése: 25 x 25 centis tál alját kirakjuk keksszel. A karamell hozzávalóit felforraljuk, majd további 6-8 percig főzzük. Ezalatt a krém besűrűsödik, de még folyékony marad. Ráöntjük a kekszre.Azonnal egy újabb réteg kekszet teszünk rá. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük. A csokoládés réteghez az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a nutellát, továbbra is a vízgőz fölött tartva addig keverjük, amíg a krém egyneművé nem válik. Ráöntjük a kekszre. Kihűtjük, majd hűtőszekrénybe tesszük amíg a csokoládé meg nem dermed (kb. 30 perc). Tetszőleges méretre, formára szeletelve kínáljuk.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 sütőpor
- 12 dkg porcukor
- tej
A krémhez:
- 15 dkg kristálycukor
- 1 dl víz
- 4 dl tej
- 4 púpos ek. liszt
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg Rama margarin
Elkészítése:
A tészta hozzávalót összegyúrjuk annyi tejjel,hogy könnyen sodorható tésztát kapjunk.(kb. 1 dl)
Két részre osztjuk,majd 2 lapot sütünk belőle.
A krém készítése:
A 15 dkg kristálycukrot karamellizáljuk,majd 1 dl forró vízzel felöntjük. Addig keverjük,míg teljesen felolvad. A tejet a liszttel összekeverjük csomómentesre és a karamellel összefőzzük. A Rama margarint a porcukorral kikeverjük és a kihűlt karamell krémmel habosra keverjük.
A 2 tésztalap közé töltjük,egy keveset hagyunk a süteményünk tetejére,majd darált dióval megszórjuk. Nagyon finom,olcsó sütemény.
Rádió tekercs
hozzávalók 12 főre
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 22 dkg zsír
- 3 tojás sárgája
- 2 dkg élesztő
- 1 ek porcukor
- csipet só
- tej
Töltelékhez:
elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukrozott tejben.
- A felfuttatott élesztőt hozzátesszük a többi összetevőhöz és annyi tejet adagolunk hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk. Ha jól kidolgoztuk, egy órán át pihentetjük, hogy megkeljen a tészta.
- Közben elkészítjük a tölteléket. Felverjük a tojásfehérjét a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egy fakanállal óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
- Ha megkelt a tészta, 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk.
- Jól megkenjük őket baracklekvárral, majd mindegyik két-két szélét feltekerjük úgy, hogy középen maradjon egy kb. 8 cm-es hely. Ezekbe osztjuk el a tölteléket.
- Előmelegített sütőben megsütjük a három tekercset.
- Ha kihűlt, porcukorral hintjük meg, és szeleteljük.
Karácsonyi süteményreceptek
Ünnepi Gesztenyetorta
Hozzávalók
Piskótához:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor (6 ek.)
- 12 dkg liszt
- 1 tk. sütőpor
Krémhez:
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 25 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
- 2 ek. rum (vagy rumaroma)
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 púpozott ek. natúr kakaópor
Elkészítés
1. A piskótához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici só hozzáadásával gépi habverővel kemény habbá verem, majd a cukrot kanalanként hozzáadva tovább verem. Ezután kézi habverővel hozzákeverem a tojások sárgáját is, majd kanalanként a sütőporos lisztet is beleszitálom.
2. A piskótamasszát sütőpapírral bélelt nagy sütőtlemezre (a legnagyobbra, mert nem kell, hogy magas legyen) simítom, és 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső álláson) kb. 15 perc alatt megsütöm. Még melegen lehúzom róla a sütőpapírt, és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, 3 csíkra vágom, ezek lesznek a hosszúkás torta emeletei.
Krém
3. A pudingport egy kevés tejjel simára keverem, majd a maradék tejjel sűrű alapkrémet főzök.
4. A felengedett, széttördelt gesztenyemasszát beleldolgozom a még meleg alapkrémben , és hozzákeverem a rumot (aromát) is. A puha vajat simára keverem a kakaóporral és a cukorral, majd a kihűlt gesztenyés krémhez keverem.
Összeállítás
5. A kihűlt lapokat emeletenként megkenem a gesztenyés krémmel. A maradék krémmel az oldalát is bevonom, és pirított, darabolt dióval borítom. Dekorcukorral díszítem. Dermedésig hűtőbe teszem.
Citromos mákos kocka
Hozzávalók
Tésztához:
- 200 g finomliszt
- 120 g cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 200 g hideg vaj
- 1 egész tojás
Citromos krémhez:
- 2 citrom kifacsart leve
- 1 citrom reszelt héja
- 3 egész tojás
- 120 g cukor
- 2 ek. főzni való vaníliás pudingpor
- 80 g vaj
Mákos krémhez:
- 200 g tehéntúró
- 150 g darált mák
- 120 g cukor
- 1 kis doboz tejföl (140 g)
- 1 egész tojás
- 1 ek. főzni való vaníliás pudingpor
- 1 tk. reszelt citromhéj
Elkészítés
1. A lisztet összekeverem a sütőporral és a cukorral, majd elmorzsolom benne a hideg vajat. Hozzáadom a tojást is, és gyors mozdulatokkal jól összegyúrom. A tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán tepsi méretű téglalapra (30x22 cm) nyújtom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodom, és villával megszúrkálom a tetejét. Kb. 15 perc alatt elősütöm.
2. A citromos réteghez a tojást, cukrot, citromlevet és a héjat, a pudingport vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Ha elég sűrű már, leveszem a gőzről, és még melegen a vajat is elkeverem benne, majd félretszem hűlni.
3. A mákos krémhez először a túrót villával összetöröm, majd a többi hozzávalóval együtt egy tálban alaposan összedolgozom. Az elősütött tésztát megkenem a citromos krémmel, a tetejére pedig rásimítom a mákos masszát.
4. 160 fokos sütőben kb. még 25-30 percig sütöm. Porcukorral meghintve, kockára vágva tálalom.
Karácsonyi fahéjas csokikenyér
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 25 dkg porcukor
- 1/2 cs. sütőpor
- 12 dkg sütőmargarin
- 4 tojás
- 2 ek. sárgabarack lekvár
- 1 tk. citromhéj
- 1 tk. rum
- 6 dkg darált dió
- 2 dl tejföl
- 2 ek. kakaópor
- 1 tk. őrölt fahéj
Elkészítés
1. A tésztához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy kevés cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verem, a sárgáját pedig a többi hozzávalóval habosra keverem. Legvégül a felvert tojáshabot is beleforgatom a masszába, és sütőpapírral bélelt őzgerinc formába öntöm.
2. Kb. 30-35 percig (tűpróba!) sütöm 175 fokon, aztán hagyom a formában kicsit hűlni, majd úgy negyed óra elteltével kiborítom.
3. A mázhoz kb. 10 dkg étcsokit 2 ek. olajjal vízgőz felett kevergetve megolvasztok, és a kihűlt süteményre csurgatom. Miután a máz megszilárdult, szeletekre vágva tálalom.
A megadott mennyiség két rúdhoz elegendő.
Karácsonyi citromos linzerkarika
Hozzávalók
Tésztához:
50 dkg liszt
1 tojás
25 dkg margarin
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
Töltelékhez:
20 dkg málnadzsem (vagy más lekvár)
Díszítéshez:
10 dkg porcukor
2 evőkanál citromlé
Elkészítés
1. A lisztet átszitáljuk, és a többi hozzávalóval együtt sima tésztát gyúrunk. Folpackba téve 1 óráig hűtőben pihentetjük.
2. Enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és 4-5 cm-es, cakkos szélű kiszúróval korongokat szaggatunk belőle.
3. A sütik felének közepéből 1-1 lyukat szúrunk ki. Sütőpapírral bélelt nagy tepsire rakosgatjuk, és előmelegített sütőben, 180°C-on 12-15 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
4. A karikák tetejét a porcukorból és citromléből kevert mázzal megkenjük, majd száradni hagyjuk őket. A lekvárt megmelegítjük, a korongokat megkenjük vele, majd a karikákat a korongokra ragasztjuk, és a mélyedést a maradék dzsemmel megtöltjük.
Baileys szelet
A tésztához:
4 tojás
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 dl lefőzött feketekávé
fél csomag sütőpor
A tészta meglocsolásához:
1 dl elkészített cappuccino
A krémhez:
3 dl habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg mogyorós cappuccino por
1 dl rum
1 dl tejföl
A tésztához a tojások fehérjét felverjük kemény habbá, belekeverjük a sárgákat és a többi alapanyagot, majd jól kikeverjük. Sütőpapírral bélelt, 35 × 27 cm-es tepsiben 200°C-on 15-20 perc alatt megsütjük. A krémhez a tejszínt felverjük kemény habbá a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a cappuccino port, a rumot, végül a tejfölt. A kihűlt tésztát locsoljuk meg 1 dl cappuccinoval és kenjük rá a krémet. Ízlés szerint díszíthetjük, én tejszínhabmintát tettem rá, de lehet olvasztott csokoládéval leönteni, vagy csokireszelékkel leszórni.
Jó étvágyat!
Rózsaszín krémes
Tészta:
30 dkg liszt
4 evőkanál porcukor
1 evőkanál zsír
1 tojás
1 dkg szalalkáli
1 db vérnarancs aroma
1-2 dl tej
Krém:
20 dkg vaj
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 dl tej
6 csapott evőkanál liszt
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, és 3 lapot sütünk belőle. A krémhez a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tejből a liszttel sűrű pépet főzünk, és a kihűlt krémmel összekeverjük. A tésztalapokat megtöltjük a krémmel. A tetejét is vékonyan megkenjük a fehér krémmel, majd tortadarával díszítjük.
Hófelhő
15 dkg zsír
15 dkg liszt
A vizet a zsírral felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, ezt összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Utána egyenként beledolgozunk 6 egész tojást. Két részre osztjuk a tésztát, nem kell megijedni, ha kicsit sűrű, mert úgyis kizsírozott tepsibe (nagy sütőtepsi) kell belemaszatolni, szó szerint kézzel simítjuk bele, nem baj, ha helyenként hézagos lesz. Előmelegített sütőben 180°C-on 20 percig sütjük.
Krém:
1 liter tej
4 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 dl habtejszín
habfixáló
A tejben felfőzzük a 4 csomag pudingot, majd hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, a margarint kikeverjük a porcukorral, végül a kihűlt pudinghoz adjuk és együtt jól kihabosítjuk. Rákenjük az egyik lapra, majd a tejszínt (vagy habport) keményre felverjük a fixálóval, és a krém tetejére simítjuk. Ráhelyezzük a másik lapot, kicsit rányomkodjuk, és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap hideg vízbe mártott késsel szeleteljük. Tetszés szerint a tetejére szórhatunk porcukrot, vagy csurgathatunk rá olvasztott csokoládét.
Nagyon finom, elrontani nem lehet, és elég kiadós is. Jó étvágyat!
Zebrakocka sütés nélkül
A tésztához:
50 dkg darált háztartási keksz
5 evőkanál kakaópor
3 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál rum
5 dkg vaj
5 evőkanál porcukor
kb. 3 dl tej
A krémhez:
3 dl tej
3 evőkanál liszt
1 teáskanál vanília kivonat
5 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
15 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál olaj
Először a krémet készítem el, mert annak hűlni kell. A lisztet simára keverem a tejjel, hozzáadom a kókuszreszelék felét, és folytonos keveréssel sűrűre főzöm. Ha kihűlt, ízesítem a vaníliával, a cukorral, majd elkeverem a vajjal és a maradék kókusszal. Félreteszem hűlni.
A tészta hozzávalóit összedolgozom annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapjak. Három részre osztom és porcukorral megszórt deszkán a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtok belőle (20 × 30 cm). Az első lapot a tepsibe helyezem, erre kenem a krém felét, ráteszem a második lapot, majd a krém másik fele következik, végül a harmadik lappal befedem.
Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal, és rákenem a sütemény tetejére. Néhány órára hűtőbe teszem, majd kockára vágva tálalom.
Sütés nélküli citromos kocka
1 nagy csomag cukros babapiskóta
5 dl tejföl
ízlés szerint cukor
4 dl habtejszín + kevés porcukor
2 citrom leve és reszelt héja
Egy magas falú edénybe a piskótákat lerakom úgy, hogy a cukros fele legyen felül. A tejfölt a cukorral és a citrommal kikeverem. A tejszínt habbá verem, kevés porcukrot adok hozzá, és a tejföllel összekeverem. A piskótára kenek a krémből, ismét piskóta, majd megint krém következik. Addig folytatom a rétegezést, amíg a piskóta és a tejfölös-habos krém tart. A tetejére is krém kerüljön. Este célszerű elkészíteni, és másnap lehet szépen szeletelni. Csak citromfűvel díszítettem.
Nagyon finom!
Citromos-szilvalekváros sütemény
Tészta:
60 dkg finomliszt
2 tojás
2 dkg élesztő
20 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
1/2 csomag sütőpor
1/2 citrom leve és 1 citrom reszelt héja
pici só
Az összetevőkből meggyúrom a tésztát s elosztom négyfelé. Kivajazott lisztezett, 30 × 40 cm-es tepsibe helyezem az egyik kinyújtott tésztát, megkenem szilvalekvárral majd ráborítok egy másik tésztát, megböködöm villával s előmelegített sütőben 180°C-on rózsaszínre sütöm. Ezt megismétlem a másik két tésztával is.
Krém:
3 dl tej
20 dkg porcukor
5 dkg finomliszt
35 dkg vaj
20 dkg porcukor
A tejet, a porcukrot és a lisztet megfőzöm s kevergetve kihűtöm. A vajat habosra keverem a porcukorral, majd hozzáadagolom a főzött krémet. Az így elkészült krémet töltöm a két lekváros tésztalap közé. A süti tetejére készítek 2 zacskó Dr. Oetker citromos mázat, majd olvasztott csokoládéval megcsorgatom a tetejét.