---

 


MENÜ

Süssünk, főzzünk együtt,
élvezzük az ízeket.
Jó étvágyat mindenkinek!

 

 


Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntelek az oldalunkon !
Rengeteg és kiprobált recept
tehát kivétel nélkül mindegyik kipróbált finomság.
Csemegézz és válogass kedvedre.


 


Ha tetszett az oldal, tedd be a kedvencekbe,
hogy máskor is könnyen visszatalálj!

Tégy a kedvencekhez!

 


Véleményedet az oldallal, vagy receptekkel kapcsolatban,
a Vendégkönyvbe várom szeretettel.

 

 

Aludttejes sütemény

Hozzávalók:12 személyre

2csésze aludttej

2csésze porcukor

2kk kakaó

5dkg vaj

10dkg vágott dió

1 tojás

 

Elkészítés

1.Az összes hozzávalók egybeöntjük, jól kikeverjük, kivajazott,lisztezett tepsibe tesszük,

2. Előmelegített sütőbe sütjük.

 

Előkészület 10perc

Sütés    20perc

Sütési hőfok 180C

 

 

 


 

Lambada szelet

Hozzávalók 4személyre:  6 tojás

7ek kristálycukor

4ek rétesliszt

3ek finomliszt

2ek kakaó

1cs.vaníliáspuding

1késhegynnyiszódabikabona

2ek víz

 

Elkészítése

:1. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehéjéket  keverőtálba  tesszük

2. Robotgéppel keményhabbá verjük.

3.Lassan beleadagoljuk  a cukrot,fényesre verjük.

4 Hozzáadagoljuk a tojások sárgáját ,majd a pudingot és a lisztet és szódabikabonát.

5.A tepsit kibéleljük sütőpapírral és beleöntjük a massza3/4 részét.

6.A maradékba belekeverjük a kakaót  és kanállal  rácsurgatjuk a sárga tésztára.

7.Előmelegített sütőben tűpróbáig sűtjük,

8. Ha kész  kifordítjuk a tepsiből  és lehúzzuk a papírt

9.Amíg hül addig elkészítjük a krémet.

10. A vajat habosra keverjük acukorral.

11. A csokipudingport a tejben sűrűre főzzük.

12. Ha kihült , hozzákeverjük a vajkrémhez és jóhabosra simára keverjük.

13.A tésztát 3 felé vágjuk és megkenjük a krémmel.

14. A tetejét megszórjuk vaníliásporcukorral , és kockákra vágjuk.

ELőkészület :20perc

Sütés     :30perc

 

 

Hólabda

 


Hozzávalók a tésztához :

 

40 dkg porcukor

8ek forróvíz

8 tojás

25dkg liszt

1cs sütőpor

2ek kakaó

Krémhez: 1/2 tej

5ek liszt

25dkg vaj

20dkg porcukor

kókuszreszelék

 

Elkészítés:

 

A porcukrot kikeverjük  a forróvízzel , egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.A liszttel elkeverjük a sütőport és a kakaót majd a cukrosmasszához adjuk, végül óvatosan beleforgatjuk

a tojásokból felvert habot.Zsírozott tepsibe símitjuk és mint a piskotát tűpróbáig sütjük.

Krém : A tejből  és a lisztből pépet főzünk,kihűltjük majd hozzáadjuk a porcukorral habosra kavart vajat. A tésztát  2lapba vágjuk , majd egy fánkszuróval korongokat szurunk belőle. 2-2 -t ősszeragasztunk a krémmel, majd bevonjuk a krémmel , és kókuszreszelékbe forgatjuk.

 

 


 

 

Kókuszcsók

Hozzávalók: 1.5 csésze kókuszreszelék, ½ csésze sűrített tej, 1 tk vanília esszencia, 1 csipetnyi só

Elkészítés: a hozzávalókat elkeverjük, majd egy kiskanállal halmokat rakunk egy
sütőpapírral bélelt tepsibe. 165-170 fokon kissé barnára sütjük.

 

Kókuszos csók tojásfehérjével

Hozzávalók: 2 tojásfehérje, 1 csipet só, 1 csésze kókuszreszelék, 1 tk vaníliaesszencia, 1 ek agavé vagy juhar szirup

Elkészítés: a tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a szirupot és a kókuszreszeléket. Egy kanállal kupacokat szaggatunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 170 fokon 10-15 percig kissé barnára sütjük.

 

 

 

 

Amerikai palacsinta

Hozzávalók

  • 2 csésze liszt
  • 2.5 tk sütőpor
  • 1/2 tk só (opcionális)
  • 1 tojás felverve
  • 1.5 csésze tej
  • 2 ek olvasztott vaj

Elkészítés

  1. Szitáljuk össze a lisztet, sót és sütőport, majd adjuk hozzá a tejet, tojást és a vajat.
  2. Vajazzuk meg egy kicsit a palacsinta sütőt, és egy kis merőkanál tésztát öntsünk a forró serpenyőbe. A palacsinta massza tészta elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben -  de a serpenyő mozgatásával segítsük a massza egyenletes eloszlását! A palacsinta átmérője legyen kb 10cm.
  3. Süssük mindkét oldalon kb 1-2 percig.
  4. A serpenyőt nem szükséges újra megvajazni.
  5. Hagyományosan vajjal és juharsziruppal tálaljuk, de mézzel vagy lekvárral is nagyon finom (ezt a palacsintát nem lehet feltekerni, hanem laposan kell enni, mint a blinit).

 

 

 

Bogyósgyümölcs-torta joghurtkrémmel

Hozzávalók:
15 dkg liszt, 4 evőkanál cukor, 7 dkg vaj, 12 lap fehér zselatin, 4,5 dl joghurt, fél teáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál maracujalé, 1 dl tejszín, 10 dkg eperdzsem, 50 dkg vegyes bogyós gyümölcs (friss vagy fagyasztott), száraz borsó, liszt a kinyújtáshoz, vaj a formához

 

Elkészítés:
A lisztet 1 evőkanál cukorral, a vajjal és 2 evőkanál vízzel tésztává gyúrjuk, fóliába tekerjük és 30 percig hideg helyen pihentetjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A formát kikenjük.
A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a tortaformát. Sütőpapírt teszünk rá, és megszórjuk száraz borsóval. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezután eltávolítjuk a borsót és a sütőpapírt.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A joghurtot elkeverjük a citromhéjjal és 3 evőkanál cukorral. A maracujalevet kissé felmelegítjük. A zselatint feloldjuk benne, és a joghurthoz adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk.
A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk, a fagyasztott gyümölcsöket fagyottan használjuk fel. A tortát megrakjuk a gyümölcsök kétharmadával. Ráöntjük a joghurtos krémet és elsimítjuk. A megszilárdulásig kb. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A lekvárt szitán áttörjük, felmelegítjük, és óvatosan a joghurtkrémre simítjuk. Még 10 percre visszatesszük a hűtőbe, majd a maradék gyümölccsel díszítjük.

 

 

 

 

Fekete erdei tekercs


Hozzávalók:

 

5 tojás, 18 dkg Koronás Aranybarna cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési (búza)keményítő, 2 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál sütőpor, 1 üveg (720 ml) meggybefőtt, 15 g (5 lap) zselatin, 15 dkg fehér csokoládé, 3 evőkanál cseresznyepálinka, 4 dl tejszín
Elkészítés:

Forró vízfürdőben 3 tojást 10 dkg cukorral a cukor feloldódásáig verünk. Hidegen sűrű, fehér krémmé keverjük. Beleszitáljuk a keményítővel, a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet, és sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, alulról a második sínen, 225 fokon 6-8 percig sütjük. Nedves konyharuhára borítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk. A piskótát egy másik nedves ruhával letakarjuk.

A zselatint hideg vízbe beáztatjuk. A befőttet lecsöpögtetjük. A durvára felaprított csokoládét nem túl forró vízfürdőben megolvasztjuk. Vízfürdőben a többi tojást a maradék cukorral a cukor feloldódásáig verjük, majd hidegen sűrű, fehér krémmé keverjük. A forró pálinkában feloldott zselatint és a csokoládét a fehér krémbe vegyítjük. Végül beleforgatjuk a tejszínből vert kemény habot és a lecsöpögtetett meggyet. A piskótát keresztben félbevágjuk. A krémmel megkent lapokat a konyharuha segítségével feltekerjük, és 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Szelet kétféle krémmel

Hozzávalók:

4 tojás, 200 g porcukor, 4 kanál víz, 200 g darás liszt
 
Elkészítés:
 
A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel habverővel sűrűre verjük. A sűrű masszába belekeverjük a lisztet és a keményre vert tojáshabot. A tepsit kikenjük, liszttel meghintjük, és a tésztát egyenletesen rákenjük. Bemelegített sütőbe tesszük és mérsékelt tűzön megsütjük. A kihűlt tésztát megkenjük kakaókrémmel, erre rákenjük a diótölteléket, és leöntjük csokoládémázzal. Hideg helyre állítva hagyjuk, hogy a krém kemény legyen, és csak azután szeleteljük fel.

Kakaókrém: 2 tojássárgája, 80 g porcukor, 30 g kakaó, 250 g vaj
A tojássárgáját, cukrot és kakaót habüstbe tesszük, és gőz fölött sűrűre verjük. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a vajat, és jól kikeverjük.

Diótöltelék: 100 g vaj, 150 g porcukor, 250 g dió, 1 dl rum
A vajat a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az őrölt diót és a rumot, és jól kikeverjük.

Csokoládémáz: 100 g csokoládé, 100 g vaj
A megpuhított csokoládéhoz adjuk a vajat és keverjük, míg keményedni kezd.

Mákos meggyes muffin recept

Hozzávalók: 1 csésze apró szemű zabpehely, 1-1/2 csésze fehér, és teljes kiőrlésű búzaliszt (pl. tönköly), 1 csapott tk foszfátmentes sütőpor, 1 mk szódabikarbóna, csipet só, 3 ek darált mák, 1 tk vanília kivonat, 140 ml natúr joghurt, 125 ml almalé, 6 dkg olvasztott vaj, 3 ek méz, magozott meggy

Elkészités:

Keverjük össze a száraz elemeket, és a nedves elemeket külön-külön.
Egy 12 darabos muffin sütőformát béleljünk ki muffin papír kapszlikkal, majd adagoljuk beléjük a masszát. Egy cm-rel a papír széle alá érjen a massza.
Mindegyik muffin tetejére nyomjunk 4-4 szem magozott meggyet.
180 fokos, légkeveréses, előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre.

 

Császármorzsa


 

Elkészítési idő: kb 100 perc

 

Hozzávalók (4 adaghoz)

200 g búzadara
14 g liszt
500 ml tej
2 teáskanál vanília eszencia
6 db tojássárgája
6 db tojásfehérje
200 g kristálycukor
1 db citrom reszelt héja

A sütéshez:


100 g vaj

A díszítéshez:
porcukor vagy baracklekvár

Elkészítés

1. A lisztet elkeverjük (Igen, tényleg csak ilyen kevés liszt kell bele!) a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. Azzal is alaposan elvegyítjük, és a keveréket egy órán át hagyjuk állni, hogy a búzadara megszívja magát nedvességgel.

2. Egy óra elteltével a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és hozzákeverjük a tejes keverékhez.

3. A tojások fehérjéjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a habot hozzákeverjük a masszához.

4. A vajat felolvasztjuk egy teflonos serpenyőben, és ráöntjük a masszát. Egy lapáttal, vagy fakanállal folyamatosan kevergessük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra - egy 4 főre való adag a tűzhely erősségétől függően 30 percig is készülhet!
FIGYELEM! Fontos, hogy a serpenyőnk elég nagy legyen, kényelmesen tudjuk benne kevergetni a masszát!

5. A császármorzsát forrón, porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral, vagy gyümölcsszörppel tálaljuk.

 

Kinder pingui

 

  • előkészület: 40 perc
  • főzés: 10 perc
  • sütés: 20 perc

hozzávalók 4 főre

 
Tésztához (2 laphoz):
  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek melegvíz
  • 6 ek liszt
  • 2 ek keserű kakaópor
  • 1 cs sütőpor

Tejszínes krémhez:

  • 5 dl tejszín (Hulala)
  • 1 cs étkezési zselatin
  • 1 ek folyékony méz
  • 1/2 kk vaníliaaroma

Csokoládés krémhez:

  • 15 dkg csokoládé
  • 10 dkg margarin
  • 1 ek víz
  • 2 ek olaj

Bevonathoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg margarin
  • 3 ek olaj
  • 1 ek víz
  • 1 ek porcukor

elkészítés

  1. A tésztához a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a cukorral, apránként adjuk hozzá a vizet, és keverjük bele a sütőporos, szitált lisztet.
  2. A végén a kakaóport szitáljuk bele, és lassan elegyítjük a masszával, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan keverjük hozzá.
  3. A tepsit olajozzuk ki, béleljük ki sütőpapírral.
  4. Felezzük el, majd előmelegített sütőben 200 °C-on a 2 lapot süssük ki.
  5. A zselatint áztassuk be 6 evőkanál vízbe, 5-10 percig hagyjuk állni, míg megduzzad, majd lassú tűzön, kevergetve langyosra oldjuk fel, hogy áttetsző zselét kapjunk.
  6. Közben verjük fel a tejszínt kemény habbá, és keverjük össze a zselatinnal.
  7. Lassan csorgassuk bele a mézet.
  8. Az alsó lapot visszatesszük a tepsibe, a krém felét egyenletesen simítsuk rá, és tegyük hűtőbe.
  9. Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a vízzel, és amikor már felolvadt, adjuk hozzá a margarint és az olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik.
  10. Ha kissé lehűlt, terítsük a tejszínes rétegre.
  11. Ismét tegyük hűtőbe dermedni.
  12. Amikor a csokis réteg megdermed, tegyük rá tejszín másik felét, és azt is kenjük rá.
  13. Erre kerül a másik lap, amit szintén csokoládéval vonunk be.
  14. A süteményt tegyük vissza a hűtőbe.

 

 

Somlói galuska

 

előkészület: 45 perc  : főzés: 25 perc  :  sütés: 25 perc
 

hozzávalók 5 főre

Tésztához

vaníliakrém

Cukorsziruphoz (opcionális)

  • 200 g cukor
  • 250 ml víz
  • 1 dl rum

Csokiöntethez

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek hideg tej

Tálaláshoz

  • tejszínhab

elkészítés

  1. Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
  2. Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
  4. A cukorsziruphoz cukrot és a vizet kis lábasban feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, míg sűrű szirup nem lesz. A tűzről lehúzva, amikor már langyos, hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A mazsolát rumba áztatjuk.
  6. Elkészítjük a vaníliakrémet.
  7. A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egy egész éjszakára ott felejtjük.
  8. A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
  9. A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.

Tejfölös kekszcsoda

 

hozzávalók 6 főre

  • 400 g teakeksz
  • 8 dl tejföl
  • 5-6 ek porcukor (ízlés szerint)
  • 1 ek vanília aroma
  • 1 tábla csokoládé
  • kakaópor

elkészítés

  1. Elkeverjük a tejfölt a porcukorral és a vaníliaaromával.
  2. Lereszeljük a csokoládét és belekeverjük a tejfölös masszába.
  3. Egy laposabb tepsibe rétegezzük a hozzávalókat. Először jön egy sor keksz majd rá a tejfölös massza és ezt így, egymás után ismételve. Az a lényeg, hogy a legtetején a massza legyen.
  4. Aztán a legvégén megszórjuk kakaóporral (instant legyen).
  5. Betesszük a hűtőbe egy éjszakára, amíg meg nem szilárdul.
előkészület: 10 perc
Fanta szelet
Hozzávalók.
Tészta.:6tojás
-4 ek liszt
-6 ek kristályycukor
-2 ek  kakaó
1 cs.sütőpor
1 dl étolaj
KRÉM:  50dkg tehéntúró
25 dkg porcukor
25dkg Ráma
ZSELÉ.  7dl Fanta
2 ek cukor
2 cs. vaníliapuding
ELKÉSZÍTÉS :
A tésztához valókat kikeverjük , közepes tűznél sütjük és kihütjük .
Akrém hozzávalókat  habosra keverjük hütőbe tesszük  2dl fantába  elkeverünk 2ek cukrot és a 2 cs.pudingot , 5dl fantát felhevítünk és bele keverjük  akikevert pudingot. Együtt főzzük majd hülni hagyjuk  özben többször megkeverjük.  Ha minden hozzávaló kihült
a krémet a tésztatetejére rákenjük  majd az űditőspudingot . Kis időre a hütőbe tesszük  és kockákra szeletelve tálaljuk .

Méhkas süti

 

Hozzávalók :

24 dkg darált keksz,  13.5 dkg margarin (olvasztva ), 15 dkg porcukor,3 ek. kakaó,  2-3 ek. rum, kb. 4 ek. tej

 

Elkészítés :
A hozzávalókat összekeverem, egy kis részét kakaó nélkül hagyom, ezt töltöm a darázs formába, a többit pedig a kaptár-részébe.
Ha esetleg egy kissé lágyra sikerült volna a massza, formázás előtt rakd egy kicsit a hűtőbe.
Kör alakú háztartási keksz alapra helyezem, de lehet lekváros piskóta tallér is az alapja.
Belsejébe krémet is tehetünk úgy, hogy még a formába belenyomjuk egy fakanálnak a nyelét, így helyet csinálva a tölteléknek.
Krém I : a fenti mennyiséghez 10 dkg vaj, 1 ek rum, 1 tojás sárgája, 8 dkg porcukor szükséges.
Krém II: :13 dkg gesztenyemassza, 3 dkg porcukor, 8 dkg darált háztartási keksz, 5 dkg vaj. Mindkét krémet a belsejébe töltjük. Érdemes mind a kettőt kipróbálni!
A formázás után távolítsuk el a formát, és egy kis mutatós sütik kapunk.

Ebből az anyaghányadból kb. 13 - 14 db lesz.

 

 


 

Dinnye süti /floryka



Piros részhez: 12,5 dkg margarin, 20 dkg darált keksz, 10 dkg porcukor, 1 piros ételfesték, 1 rumaroma, 2-3 cl. sárgadinnye vodka vagy víz

Zöld részhez: 12,5 dkg margarin, 30 dkg darált keksz, 1 zöld ételszínezék, 10 dkg porcukor2-3 cl sárgadinnye vodka vagy víz

A magokhoz kevés tortabevonó

Elkészítés:
A piros masszából készítünk 6 db. Egyforma golyót, és a zöld masszát is elosztjuk 6 felé, és ezzel beburkoljuk a piros golyókat. 1 éjszakára hűtőbe tesszük, utána elővesszük és mindegyik dinnyét jó éles késsel 8 felé vágjuk. Érdemes úgy szeletelni, hogy először félbe vágni, utána vágott felével lefelé fordítva darabolni tovább. Ha nem így járunk el, akkor morzsálódik a zöld széle. Én csak a második adagnál jöttem rá, hogy így lesz szép.
Miután ügyesen felszeltük, olvasztott csokiból kis magokat pötyögtetünk mindegyik szelet mindkét oldalára egy fogvájó segítségével vagy mint a képen látható csokidarával is megszórhatjuk.

A piros részhez a recept eredetileg sárgadinnye aromát ír de mivel szinte sehol nem lehet kapni így szerintem megteszi a rumaroma is.

 

 


 

 

Raffaello  süti

 

 

Tészta : 6  tojás fehérjét 30 dkg porcukorral kemény habbá verünk, hozzáadunk 15 dkg kókuszreszeléket és 10 dkg lisztet. Kizsírozott tepsibe sütjük de ne szárítsuk meg nagyon.

 

Krém : 6 tojás sárgáját, 10 dkg cukorral, 1 vaníliás pudingporral,5 dl tejjel kikeverünk és fözzük.

20 dkg margarint 10 dkg porcukorral jól kikeverünk és a kihült krémhez keverjük. Tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.

 

 

 

 

Bounty szelet

 

Tészta:
15 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 tojás
12.5 dkg margarin
1 cs. sütőpor
1 ek. kakaó

Kókuszos töltelék:
6 tojásfehérje kemény habja
25 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék

Sárga krém:
6 tojássárgája
3 ek. liszt
3 dl tej 
12.5 dkg margarin 
15 dkg porcukor

1 db étcsokis tortabevonó

 

Elkészítés:
A sütőporos, szitált lisztet összemorzsoljuk a margarinnal,hozzáadjuk a cukrot, kakaót, tojásokat, s összegyúrjuk.
2 lapra nyújtjuk.
Az egyiket kikent, lisztezett közepes tepsibe fektetjük.
A kókuszos töltelék hozzávalóit összekeverjük úgy, hogy ne törjük össze a habot, ráöntjük a tésztára.
Erre jön a tészta másik fele, és előmelegített sütőben kisütjük.

A kihűlt tésztára jön a sárga krém:

Ehhez a tejet felforraljuk, felöntjük vele a liszttel, cukorral elkevert tojássárgáját, és sűrűre főzzük.
Ha kihűlt, elegyítjük a kikevert margarinnal.

Tetejét tortabevonóval bevonjuk.

 

 

 

Babapiskótás mézes

 

Mézes laphoz :

1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej.

Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport,  40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot ( kb. 30* 25 cm-es ) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő. Vigyázzunk, hogy a lapokat ne süssük túl, mert akkor kemények lesznek és nem fognak tudni a krémtől sem megpuhulni!

Töltelék :

0.5 L tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.

20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük.

20 dkg babapiskóta,1 meggy aroma.

Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggyaromát, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.

Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot.

Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap.

A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!

 

 

 


 

 

Madártej

 

 

 

2 l tej

7 db tojás

2 dkg vanília ízű pudingpor ( fél csomag )

20 dkg kristálycukor

2 cs. vaníliás cukor vagy 1 vanília rúd belseje

reszelt narancshéj

 

 

A tojások sárgáját simára kikeverjük a pudingporral.

A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. Közben a  tejet felforraljuk, beletesszük a vaníliás cukrokat és, ha felforrt kifőzzük benne a kiszaggatott tojáshabokat. Ha kifőttek a tojáshabok akkor a tejet szűrjük át, hogy ne legyen majd a madártejünk tele apró kis habdarabkákkal.

Utána a leszűrt tejet lassan csúrgatva és közben kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tojássárgájával kikevert pudingporhoz és csomómentesre keverjük. Még forrón hozzáadjuk a maradék 15 dkg cukrot is. Reszelt narancshéjjal ízesíthetjük.

Ha elkészült a vanília öntet akkor ráöntjük az elkészült tojáshabokra és hűtőbe helyezzük. Jól lehűtve tálaljuk.

 

 

 


 

Fekete-fehér süti

Hozzávalók:

  • (60 darab):
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • csipetnyi só
  • 1 tojás
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál tej
  • néhány csepp rumaroma

Elkészítés:

A lisztet, zsiradékot, cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást, sütőport gyúrjuk össze, majd felezzük el a tésztát. Az egyik feléhez keverjük a maradék hozzávalókat. Mindkét részt tegyük 30 percre a hűtőbe. Alufólián nyújtsuk ki külön a tésztákat. A világos tésztát tegyük a sötétre, és tekerjük össze. Szeleteljük fel vékonyan, és az így kapott csigákat süssük ki (180 fokon kb. 8-10 perc).

Muzsikás szelet

Hozzávalók

  • A piskótához

    6 db tojás
    12 dkg kristálycukor
    2,5 dkg kakaópor
    9 dkg liszt
    késhegynyi sütőpor

  • A krémhez

    25 dkg puha Rama
    25 dkg porcukor
    1 csomag vaníliás pudingpor
    10 dkg kristálycukor
    5 dl tej
    4 dkg kakaópor
    15 dkg alkoholban eltett meggy

  • A díszítéshez

    10 dkg étbevonó massza
    2 evőkanál étolaj
    5 dkg fehér csokoládé


Elkészítés

Piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a kristálycukor egyharmadával habosra keverjük. A fehérjét a maradék cukorral krémes habbá verjük. A sárgára rákanalazzuk a fehérjehab egyharmadát és összekeverjük. A többi habot is hozzáadjuk, lazán keverünk rajta, de nem teljesen simára. Két részletben rászórjuk az átszitált liszt, kakaó és sütőpor keverékét, majd óvatosan a habba keverjük. A tésztát egy papírral kibélelt 32x35cm-es sütőtepsibe öntjük és elsimítjuk. Előmelegített sütőben 220 C-on 10-12 percig sütjük. A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik. A krémhez: megfőzzük a pudingot a zacskón levő utasítás szerint a tejjel és a kristálycukorral, majd kihűtjük. Habosra keverjük a Ramát a porcukorral, majd a kihűlt pudingot és a kakaóport is beledolgozzuk. A lapot 3 egyenlő részre vágjuk. Megkenjük az egyik lapot a krém egynegyedével, majd megszórjuk a meggy felével. Rákenjük a krém második negyedét, majd rátesszük a középső lapot. A következő réteget ugyanúgy töltjük be, mint az előzőt. Erre a töltési módra azért van szükség, hogy a meggyszemek a krémrétegen belül középre kerüljenek. Miután betöltöttük a süteményt, 5-6 órára hűtőbe tesszük. Miután a süti lehűlt, kivesszük a hűtőből és megfordítjuk, hogy egy szép egyenletes, sima felületet kapjunk. Mikrohullámú sütőben, vagy gőz felett megolvasztjuk a bevonó masszát az olajjal és a süti tetejére kenjük. Miután megdermedt a sötét bevonat, forró vízbe mártott késsel szeleteljük. A szeletek tetejét egy-egy olvasztott fehér csokoládéból rajzolt violinkulccsal díszítjük, ami készülhet szűk lyukú tortadíszítővel, vagy kis lyukúra vágott zacskóval is.

 
 
 
 
 

Tejfölös csodasüti

Hozzávalók

  • Tésztához

    40 dkg liszt
    1 tojás
    25 dkg Rama
    1 kávéskanál szódabikarbóna
    10 dkg cukor
    2 evőkanál kakaó
    1 evőkanál tejföl

  • Krémhez

    1/2 tej
    20 dkg cukor
    2 csomag vaníliás pudingpor
    1 csomag vaníliás cukor
    1 nagy és 1 kis doboz tejföl


Elkészítés

Először is a tejben megfőzzük a pudingport sűrűre a kétféle cukorral és hűlni hagyjuk, majd ha kihűt, hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük és ezt tesszük rá az első tésztalapra. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és két felé vesszük. Az egyiket tepsibe kinyújtjuk, amit előtte kikentünk Ramával és kiliszteztünk. Erre tesszük a krémet, rá a másik kinyújtott tésztalapot és megsütjük kb 40 perc alatt 180 fokon. Ha megsült porcukorral megszórjuk. Nagyon fincsi.

 
 

Háromszoros élvezet

 

Hozzávalók

  • Krém

    2 csomag habfixáló
    0,5 l tejszín
    kocka alakú háztartási keksz
    rum
    kávé
    10 dkg tejcsoki
    25 dkg porcukor
    25 dkg Rama
    6 dl tej
    2 csomag vaníliás puding
    7 tojássárgája
    csokireszelék

  • Tészta

    1 csomag sütőpor
    4 evőkanál liszt
    15 dkg darált dió
    20 dkg cukor
    7 tojásfehérje


Elkészítés

1.A tojásfehérjét habbá verjük, és belekeverjük a többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük a piskótához hasonlóan.
2.A krémhez a tojássárgát a pudinggal és a tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt összekeverjük a porcukorral habosított Ramával.
3.A krém felébe belekeverjük a felolvasztott tejcsokit. A kekszet rummal ízesített kávéba áztatjuk.
4.Az összeállításnál a sorrend: tészta, vaníliás krém, rumos-kávés keksz, tejcsokis krém.
5.A tetejére tesszük a tejszínhabot, és étcsokit reszelünk rá. Hűtőben dermesztjük egy kicsit, és vízbe mártott késsel szeleteljük.
 
 

Kókuszos kocka

Hozzávalók

  • Tészta

    30 dkg liszt
    15 dkg porcukor
    15 dkg Rama
    1 tojás
    2 ek. kakaópor
    1/2 csomag sütőpor
    kevés tej a tészta lazításához

  • Kókuszos töltelék

    6 tojásfehérje
    20 dkg porcukor
    20 dkg kókuszreszelék

  • Krém

    6 tojássárgája
    3 evőkanál liszt
    3 dl tej
    4 csomag vaníliás cukor
    20 dkg porcukor
    25 dkg Rama

     

    Elkészítés

    1.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha kell egy pici tejjel lazítjuk a tésztát.
    2.Két lapot nyújtunk belőle, az egyiket tepsibe tesszük
    3.A 6 tojásfehérjéből habot készítünk, hozzáadjuk a porcukrot, majd a kókuszt. Ezt a masszát rásimítjuk a tésztára és beborítjuk a másik lappal.
    4.Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 percig sütjük. Sütés előtt egy villával szurkáljuk meg a tetejét.
    5.A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a liszttel, a vaníliás cukorral és a tejjel, majd sűrű krémet főzünk belőle.
    6.A Ramátt habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt krémhez adjuk. Megkenjük a tetejét vele, megvárjuk még jól lehűt és szeleteljük.

     



Afrikai csókja

Hozzávalók

Barna tészta

 

1 tojás
25 dkg cukor
8 dkg Rama
negyed liter tej
4 dkg kakaópor
25 dkg liszt
1 sütőpor

Krém 25 dkg mascarpone krémsajt
2 dl tejszín felvert habja
mokkáskanál vaníliás cukor

 

Elkészítés

A tésztához a Ramát a tojással habosra keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tej felét. Ehhez jön a kakaós, sütőporos liszt, végül a maradék tej, majd megsütjük. Ha kihűlt, a tésztát ketté vágjuk. A krém hozzávalót jól kikeverjük, 2/3-val megtöltjük a tésztát, a maradékot a tetejére kenjük. Puha tortabevonó csokit reszelünk rá. 1-2 órára hűtőbe tesszük.

 

 

Pingvin szelet

 

Hozzávalók

  • A mázhoz

    1,5 dl tej
    35 dkg étcsokoládé
    10 dkg Rama

  • A rátéthez

    10 g Dr. Oetker Expressz tortazselé
    5 dl tejszín
    3 dl tej

  • A piskótához

    1 csomag Dr. Oetker Sütőpor
    3 dkg kakaópor
    16 dkg finomliszt
    3 evőkanál víz
    15 dkg kristálycukor
    6 db tojás

    Elkészítés

    1.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét és a fél adag cukrot kemény habbá verjük, a sárgáját, a vizet és a cukor másik felét krémesre keverjük. A fehérjehabhoz hozzáadjuk a sárgája masszát, a liszttel elkevert sütőport, a kakaót és vigyázva összekeverjük. Beleöntjük egy Ramával kikent, kilisztezett tepsibe és előmelegített sütőben 190 °C-on 15-20 percig sütjük. A megsült piskótát kihűtjük és kettévágjuk.
    2.A zselatint 1/2 dl tejben az előírás szerint elkészítjük. A mázhoz a tejet,Ramát és csokoládét lassan felmelegítjük, ameddig nem kezd sűrűsödni, majd levesszük a tűzről. A még langyos zselatint a maradék tejhez öntjük.
    3.A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a zselatinos tejet és még néhány percig keverjük. A piskóta alsó részét a tepsibe rakjuk, rákenjük a krém felét és ráöntjük a csokoládémáz harmadát, rákenjük a krém másik felét, majd betakarjuk a piskóta felső részével. A tetejére öntjük a csokoládémáz maradékát. Hűtőbe rakjuk, szeleteljük.
     
                                                       
     

                          Havas háztető   

     

     

    hozzávalók 6 főre

    Piskótához:

    Vaníliás krémhez:

    • 15 dkg Rama
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 3 ek kristálycukor
    • 4 dl tej
    • 1 cs főznivaló vanília ízű pudingpor

    Közepéhez:

    • 6 dkg Rama
    • 1,5 dl tej
    • 2 ek keserű kakaópor
    • 2 ek rum
    • 20 dkg darált háztartási keksz
    • 5 dkg darált dió
    • 4 ek cukor
    • magozott meggy

    Csokimázhoz:

    • 10 dkg Rama
    • 5 ek víz
    • 2 ek keserű kakaópor
    • 15 dkg porcukor

    Tetejére:

     
elkészítés
  1. A piskótához a tojásokat a vízzel és a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet.
  2. Sütőpapírral bélelt gáztepsiben 180 fokon megsütjük.
  3. A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, egyet tálra teszünk belőle, ez lesz az alja a házikónknak.
  4. A süti közepére valókat összegyúrjuk, és a felét a tésztára, hosszában, félhenger alakban ráfektetjük, ezután kirakjuk egy sor meggyel, és
  5. betakarjuk a másik felével kicsit csúcsosan.
  6. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
    1. A mázhoz a cukrot a vízzel kevergetve sűrűre főzzük, belekeverjük a kakaót és a margarint, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielőtt teljesen megszilárdulna, kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon felszeleteljük.
    sütési hőfok:
    180°C
     

    Zombori mézes

     

    Zombori mézes
    • előkészület: 15 perc
    • főzés: 5 perc
    • sütés: 8 perc
    hozzávalók 12 főre

    Piskótához:

    • 8 dkg cukor
    • 1 dl tej
    • 8 ek méz
    • 1 tojás
    • 1 ek zsír
    • 1 szűk ek szódabikarbóna
    • 55 dkg liszt

    Krémhez:

      • 5 dl tej
      • 20 dkg cukor
      • 4 ek étkezési keményítő
      • 2 cs vaníliás cukor
      • 25 dkg vaj vagy Rama
      • 1 citrom leve
      • elkészítés
        1. A lap elkészítéséhez a cukrot lassú tűznél felolvasztjuk, majd a tejet kanalanként hozzáadva simára főzzük. A tűzről levéve, hozzákeverjük a mézet.
        2. Egy külön tálban kikavarjuk a tojást a zsírral, majd ráöntjük a mézes alapot, és simára keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk.
        3. 3 részre osztjuk, sütőpapírra helyezve nyújtófával nagyon vékonyra kinyújtjuk, a tepsink méretéhez megfelelő nagyságra.
        4. A masszából 3 lapot sütünk, vigyázzunk, hogy maradjon szép barna, és ne feketedjen meg. A kisült lap kemény lesz, ne ijedjünk meg, a sütemény másnap lesz szelhető és kellemesen omlós.
        5. A krém elkészítéséhez 2,5 dl tejet felforraljuk a cukorral. Közben a maradék 2,5 dl tejben csomómentesen elkeverjük az étkezési keményítőt, a vaníliás cukrot, és a felforrt cukros tejhez hozzáadva folyamatos keverés mellett besűrítjük.
        6. Az elkészült krémet hűlni hagyjuk, közben kevergetni kell, mert megköt a teteje és csomós lesz a krémünk. A puha vajat simára keverjük a citrom levével, és a nem teljesen hideg krémhez vegyítjük.
        7. A krém felét az első lapra simítjuk, a maradék krémet a második lapra, a harmadik lapra pedig csokimáz kerül (melyhez főzőcsokoládét olvasztunk kevés étolajjal)
        sütési hőfok:
        170°C
        sütési mód:
        alul-felül sütés
        tepsi mérete:
        25x37x3 cm
         

        Havasi gyopár



      • hozzávalók 12 főre

        Barna tészta:

        • 15 dkg liszt
        • 5 dkg Rama
        • 7 dkg cukor
        • kevés sütőpor
        • 1 ek tejföl
        • 1 ek keserű kakaópor

        Fehér tészta:

        • 50 dkg liszt
        • 20 dkg Rama
          • 25 dkg porcukor
          • 1 tojás
          • kevés sütőpor
          • 3-4 ektejföl
          • Kenéshez
            • barackklekvár
        • Szóráshoz:

          • laponként 15 dkg durvára vágott dió , ízlés szerinti

           

          Krém:

          • 0,5 l tej
          • 3 púpos ek liszt
          • 20 dkg porcukor
          • 2 cs vaníliás cukor, vagy aroma
          • 30 dkg Rama

           

          Tetejére:

          • porcukor
          • vagy olvasztott csoki is kerülhet

        • elkészítés
          1. A barna tészta hozzávalóiból összeállítjuk a tésztát, összegyúrjuk. Fagyasztóba tesszük.
          2. A fehér tésztát a felsoroltakból összegyúrjuk. Három cipót készítünk belőle.
          3. Nagy gáztepsi hátára kinyújtjuk az első lapot.
          4. Erre a nyers kinyújtott lapra kenünk baracklekvárt, megszórjuk ízlés szerint durvára vágott pörkölt dióval (száraz serpenyőben szoktam kevergetve néhány perc alatt pörkölni, illatosabb, intenzívebb ízű lesz a dió.)
          5. A pörkölt dió tetejére nagy lyukú reszelőn ráreszeljük a fagyasztott barna tészta egyharmad részét.
          6. Előmelegített sütőben, kb.8-10 perc alatt megsütjük. Figyelni kell rá, nehogy túlsüljön.
          7. Ha kisült, félretesszük, és a másik két lappal is hasonlóképpen járunk el.
          8. Főzött krémet én így szoktam készíteni: A tej felét felforraljuk az összes cukorral, közben a maradék tejet csomómentesen elkeverjük a liszttel.
          9. Hozzáöntjük a cukros tejhez, és sűrűre főzzük. Belekeverjük a vaníliás cukrot, amikor már félrehúzzuk a tűzről. Hagyjuk kihűlni.
          10. Amikor már teljesen kihűlt, akkor elektromos habverővel elkezdjük keverni, miközben a puha szobahőmérsékletű margarint szinte kanalanként adogatjuk hozzá.
          11. Addig keverjük, amíg egy hófehér, nagyon könnyű, habos krémet nem kapunk!
          12. A kisült lapok közé töltjük. Másnap szeletelhető!
          sütési hőfok:
          180°C
        • Meggyes Duna kocka

          Hozzávalók:
          1 üveg (370 ml) meggybefőtt, 12-13 dkg vaj vagy margarin, 12-13 dkg kirstálycukor, 3 zacskó vaníliás cukor, 3 tojás, 17-18 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, 3 evőkanál tej, 10 dkg darált mogyoró, 3-4 dkg felaprított étcsoki, 4 dl tejszín, 2 zacskó habfixáló, 8 dkg ét

          tortabevonó, 8 dkg tej tortabevonó, 3 dkg puha kókuszzsír, a forma kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa, a díszítéshez: tejszínhab, mogyoró, piros lekvár
          Elkészítés:

          A vajat a kristálycukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és beleforgatjuk a sütőporral elvegyített lisztet. A tészta felét margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 24 x 24 cm-es vagy 26 cm-es kerek tortaformába simítjuk. A maradékot a tejjel, 5 dkg mogyoróval és a felaprított csokoládéval elvegyítjük, a világos tésztára kenjük, és villával márványosra keverjük. Elosztjuk rajta a lecsöpögtetett meggyet, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 45 percig sütjük. A formában hűlni hagyjuk. A kerek tortalapot négyszet alakúra vágjuk. A maradék darált mogyorót szárazon megpirítjuk, majd kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, közben beleszórjuk a 2 zacskó habfixálót. A mogyorót a habba forgatjuk. A mogyorós tejszínhabot a tésztalapra simítjuk, és kb. 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A nagyobb darabokra tördelt kétféle bevonót a kókuszzsírral együtt forró vízfürdőben megolvasztjuk, majd rövid ideig hűlni hagyjuk. A mázzal a sütemény tetejét bevonjuk, tortafésűvel vagy villával hullámokat rajzolunk bele, és hűtőszekrénybe tesszük. A karima eltávolítáa után a tésztát meleg késsel 12 kockára vágjuk, végül tejszínhabbal, egész mogyorószemekkel és piros lekvárpöttyökkel díszítjük.

        Pudingos keksz

        Hozzávalók:

         

        3 dl tej, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag (49 g) főznivaló csokoládé ízű pudingpor, 1 evőkanál keserű kakaópor, 12,5 dkg Rama margarin, 1 nagy csomag kerek háztartási keksz.

         

        Elkészítés:

         

        Elkészítjük a krémet. Ehhez 2 dl tjeet egy kis lábasba öntünk, beleszórjuk a porcukrot és felforraljuk. A pudingport és a kakaót, a maradék tejjel elkeverjük, majd lassan a forró tejbe csorgatjuk. Szünet nélkül kevergetve kis lángon addig főzzük, amíg sűrű pudingot nem kapunk. Ezután levesszük a tűzről, a margarint jól elkeverjük benne, és megvárjuk, amíg langyosra hűl. Egy nagy, hosszúkás tálcára kb. 40 cm hosszú alufóliadarabot fektetünk. A kekszeket egyenként megkenjük a kakaós krémmel, és egymáshoz tapasztjuk őket, hogy rudat alkossanak. Ezt a kekszrudat az alufólia közepére fektetjük, és szorosan beletekerjük. Hűtőszekrénybe tesszük, és 1 napon át pihenni hagyjuk. Tálaláskor kicsomagoljuk, éles késsel ferdén, 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Ne féljünk, nem fog szétesni, a krém összefogja.

         

        Mézes zserbó

        Hozzávalók:

         

        a tésztához: 50 dkg liszt, 2 tojás, 4 evőkanál tejföl, 4 evőkanál olvasztott méz, 1 kiskanál szódabikarbóna, 15 dkg porcukor, csokoládémáz

        töltelékhez: 2 tojás, 20 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg vaj

         

        Elkészítés:

         

        A lisztet a tojással, tejfellel, a mézzel, a szódabikarbónával és a cukorral jól összegyúrjuk, majd ötfelé osztjuk. Vékony lapokra nyújtjuk és kizsírozott, lisztezett tepsiben kisütjük. Elkészítjük a tölteléket: 2 tojás sárgáját 2 evőkanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a vaníliás cukrot, jól elkeverjük, és sűrű péppé főzzük. A vajat és a maradék cukrot habosra keverjük, és hozzáadjuk a péphez. Hagyjuk kihűlni, majd megkenjük vele a lapokat, és így egymásra rakjuk. Csokoládémázzal (1 tortabevonót felolvasztunk gőz felettkb. 8 dkg margarinnal) bevonjuk, és legalább egy napig állni hagyjuk, hogy a tészta megpuhuljon.

        Bicigli szelet 

        hozzávalók 5 főre
        • 30 dkg liszt
        • 15 dkg Rama
        • 1 cs sütőpor
        • 1 ek kristálycukor
        • 1 ek tejföl
        • 4 db tojássárgája
        • 20 dkg darált dió
        • baracklekvár

         

        Csokimasszához:

         

        • 3 egész tojás
        • 25 dkg cukor
        • 30 dkg liszt
        • 1 cs sütőpor
        • 3 ek kakaópor
        • 3 dl tej
        • 1 dl étolaj   
        •    elkészítése                                            
          1. A hozzávalókat összegyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk.
          2. Mindegyiket vékonyra kinyújtjuk, baracklekvárral lekenjük és cukrozott darált dióval megszórjuk. Szorosan feltekerjük.
          3. Egy nagy tepsibe beletesszük a 6 feltekert rudat úgy, hogy 1 ujjnyi rés legyen köztük.
          4. Elkészítjük a csokismasszát: a cukrot a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, tejet és végül a sütőporos lisztet.
          5. A masszát a rudak tetejére öntjük.
          6. A tetejére olvasztott étcsokit és fehér csokit teszünk, és villával elhúzkodjuk.

        Bicigli szelet

         

        Hozzávalók

        A gyúrt tésztához:
        30 dkg liszt
        15 dkg Rama
        15 dkg porcukor
        fél csomag sütőpor
        3 tojássárgája
        kevés tej
        A piskótához:
        2 db tojás
        20 dkg porcukor
        1 dl étolaj
        2 dl tej
        20 dkg liszt
        2 evőkanál kakaópor
        1/2 csomag sütőpor
        A rudak töltéséhez:
        20 dkg darált dió
        ízlés szerinti mennyiségű cukor
        baracklekvár
        A mázhoz:
        1 csomag főzés nélküli vanília pudingpor
        18 dkg Rama
        18 dkg porcukor
        2 evőkanál tej
        A díszítéshez:
        fehér és kakaós tortabevonó (ez el is maradhat

        A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 4 felé osztjuk. Külön-külön 25×39

        cm-es tepsi nagyságúra nyújtjuk. Megkenjük baracklekvárral, és megszórjuk cukros dióval, feltekerjük, mint a bejglit. A piskóta hozzávalóiból a tojásokat a cukorral jól kikeverjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót, és a rudakra öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Gőz felett a margarint a cukorral és a tejjel (robotgéppel) jó sűrűre kikeverjük. Amikor jól sűrűsödik, hozzákeverjük a vaníliás pudingport, és még tovább keverjük, míg teljesen sűrű nem lesz. A kihűlt tésztára kenjük, és még csokoládéval díszíthetjük.


        Bicigli szelet

        Hozzávalók

        30 dkg liszt
        15 dkg margarin
        1 cs sütőpor
        1 ek kristálycukor
        1 ek tejföl
        4 db tojássárgája
        20 dkg darált dió
        baracklekvár

        Csokimasszához:
        3 egész tojás
        25 dkg cukor
        30 dkg liszt
        1 cs sütőpor
        3 ek kakaópor
        3 dl tej
        1 dl étolaj

        A hozzávalókat összegyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk.
        Mindegyiket vékonyra kinyújtjuk, baracklekvárral lekenjük és cukrozott darált dióval megszórjuk. Szorosan feltekerjük.
        Egy nagy tepsibe beletesszük a 6 feltekert rudat úgy, hogy 1 ujjnyi rés legyen köztük.
        Én a tepsibe keresztbe raktam a rudakat.
        Elkészítjük a csokis masszát: a cukrot a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk az olajat, tejet és végül a sütőporos lisztet.
        A masszát a rudak tetejére öntjük.
        Sütési idő 35 perc
        A tetejére olvasztott étcsokit és fehér csokit teszünk, és villával elhúzkodjuk.

         


        Mákos bicikli szelet

        Tészta:

        • 30 dkg liszt
        • fél csomag sütőpor
        • 15 dkg margarin
        • 4 tojássárgája
        • 15 dkg cukor
        • kevés tej
        • 20 dkg cukrozott darált mák
        • baracklekvár

        Barna tészta:

        2 tojás 20 dkg cukor 2 dl tej 1 dl étolaj 20 dkg liszt 2 evőkanál kakaó 1 csomag sütőpor

        Krém:

        • 6 dl tej
        • 14 dkg cukor
        • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
        • 20 dkg margarin

        A tésztához valókat – a mák és a lekvár kivételével – összedolgozzuk, 4 részre osztjuk, majd kinyújtjuk. Mindegyik lapot megkenjük lekvárral, és megszórjuk a cukrozott mákkal. Feltekerjük, és egymástól távol sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A barna tésztához a tojást kikeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a többi alkotót. Ezt a kevert tésztát a rudak közé öntjük, és megsütjük. Közben elkészítjük a krémet. A cukros tejben megfőzzük a pudingport, majd kihűlés után belekeverjük a margarint. A krémet a kihűlt tésztára simítjuk. Tetejét kakaóval meghintjük.

        A rudakat darált dióval is meg lehet tölteni, akár felezve is – 2 mákos, 2 diós. A tészta tetejére jól illik a reszelt csokoládé is.


        Kávés-kakaós szeletek

        Hozzávalók 40 db-hoz:

        • 20 dkg étcsokoládé
        • 30 dkg mandula
        • 15 dkg liszt
        • 15 dkg kakaópor
        • 1 tasak vaníliás cukor
        • 1 kk sütőpor
        • 50 dkg cukor
        • 2 ek instant kávé
        • 6 db tojás
        • 20 dkg vaj
        • 50 dkg mascarpone
        • 3 dl habtejszín
        • 12 dkg porcukor

         

        • 20 dkg étcsokoládé
        • 30 dkg mandula
        • 15 dkg liszt
        • 15 dkg kakaópor
        • 1 tasak vaníliás cukor
        • 1 kk sütőpor
        • 50 dkg cukor
        • 2 ek instant kávé
        • 6 db tojás
        • 20 dkg vaj
        • 50 dkg mascarpone
        • 3 dl habtejszín
        • 12 dkg porcukor

        Elkészítése:

        A mandulát aprítóban durvára daráljuk/törjük. A csokoládét is apróra vágjuk. A lisztet összekeverjük a mandulával, 10 dkg kakaóporral, a vaníliás cukorral, csipet sóval, a sütőporral, az 50 dkg cukorral és a kávéval. A tojásokat felütjük és jó habosra kikeverjük. Beledolgozzuk a vajat és a mascarpone-ból 20 dkg-ot.

        Ezután hozzáadjuk a liszttel elkevert anyagokat és a darabolt csokit is. A tésztát, a sütőpapírral bélelt tepsibe belesimítjuk és 30-35 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk egészen kihűlni. Közben, a krémhez habbá verjük a tejszínt (cukrászhabot), hozzákeverjük a maradék 30 dkg mascarpone-t és a porcukrot. A kihűlt sütemény tetejére kenjük és megszórjuk kakaóporral.


        Jugoszláv krémes

         

        Hozzávalók:
        Tésztához:

        • 5 tojás
        • 20 dkg cukor
        • 20 dkg liszt
        • 10 dkg darált dió
        • fél ek őrölt kávé
        • 5 ek étolaj
        • 1 tk sütőpor

        Krémhez:

        • 3 dl tej
        • 1 cs vaníliás pudingpor
        • 1 ek liszt
        • 15 dkg cukor
        • fél rúd vanília
        • 15 dkg vaj

        Tetejére:

        • színes tortadara

        Elkészítése:

         

        A tojások fehérjét kemény habbá verjük a sóval, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarúd kikapart magját is, amivel tovább verjük. Beletesszük a tojássárgákat, sütőport, étolajat, és már csak éppen addig verjük, amíg egynemű lesz. Végül óvatosan a habba keverjük a lisztet, kávét, és a darált diót, de ezt már nem géppel, csak kanállal. Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk, és tűpróbáig sütjük, majd kihűtjük.

         

        Kocsikerék (diós sütemény)

        Hozzávalók:
        Tésztához:

        • 7 tojásfehérje
        • 15 dkg cukor vegyesen, barna és fehér
        • 30 dkg darált dió

        Krémhez:

        • 10 dkg étcsokoládé
        • 1 tubus sűrített tej
        • Elkészítése:

          A tojásfehérjét a cukorral együtt keményre felverjük, majd a darált diót hozzáadjuk.

          A tepsibe teszünk szilikonos sütőpapírt és belesimítjuk a tésztát. Kb 30-40 perc alatt készre sütjük 150-160 fokon.

          Amikor már megsült a tészta, akkor kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval.

          Két lap közé tesszük a csokoládé krémet.

          Krém készítése: vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és amikor már felolvadt hozzáadjuk a sűrített tejet. Ezzel megkenjük a tésztát és összeragasztjuk.

          A tetejére a dísz úgy készült, hogy zacskóba tettem a krémet és egy kis lyukat csináltam rajta és így díszítettem a tetejét.

           

          Eclair fánk

           

          Hozzávalók:
          Tésztához:

          • 6 tojás
          • 20 dkg liszt
          • 2 dl víz
          • 2 dl étolaj
          • csipet só
          • 1 tk porcukor

          Krémhez:

          • 3 cs vaníliás pudingpor
          • 9 dl tej
          • 15 dkg cukor
          • 2 vaníliás cukor
          • 6 tojásfehérje
          • 10 dkg cukor
          • 5 dl habtejszín

          Díszítéshez:

          • 4-5 dkg csokoládé
          • 1-2 dkg fehér csokoládé

          Elkészítése

           

          A vizet a sóval, olajjal, cukorral feltesszük forrni, majd apránként hozzákeverjük a lisztet addig, míg az edény falától el nem válik. Levesszük a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Aggig keverjük,míg szép fényes masszát kapunk.

           

          Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit (kettőre fért rá). A tészta masszát habzsákba tesszük és egyforma méretű csíkokat nyomunk a tepsire, egymástól kicsit messzebb.

           

          A sütőt 220 fokra előmelegítjük,egy hőálló edénybe vizet teszünk a tűzhely aljába. 220 fokon sütjük 20 percig, addig nem nyitjuk ki az ajtót, mert különben a fánk összeesik. 20 perc után 160 fokon sütjük addig, míg jó ropogós lesz.
          Sütőből kivéve recés élű késsel ketté vágjuk.

           

          A pudingport a cukrokkal, 2 dl tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és felfőzzük. A tojásfehérjéket a 10 dkg cukorral keményre verjük és apránként a vaníliás krémbe dolgozzuk. Visszatesszük a tűzre és még 3-4 percig kézi botmixerrel simára keverjük, főzzük.

           

          A krémet habzsákba töltjük és a fánkokat töltjük. A tejszínt kemény habbá verjük és a krém tetejére, (úgy szintén habzsákba téve) nyomjuk.

           

          A fánk tetejét rátesszük és olvasztott csokival díszítjük.

           

          Twix szelet

        Hozzávalók:

        • 20 dkg vajas keksz

        A karamell réteghez:

        • 20 dkg barna cukor
        • 1 dl tej
        • 10 dkg vaj

        A csokoládés réteghez:

        • 15 dkg étcsokoládé
        • 15 dkg nutella
         

        Elkészítése: 25 x 25 centis tál alját kirakjuk keksszel. A karamell hozzávalóit felforraljuk, majd további 6-8 percig főzzük. Ezalatt a krém besűrűsödik, de még folyékony marad. Ráöntjük a kekszre.Azonnal egy újabb réteg kekszet teszünk rá. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük. A csokoládés réteghez az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a nutellát, továbbra is a vízgőz fölött tartva addig keverjük, amíg a krém egyneművé nem válik. Ráöntjük a kekszre. Kihűtjük, majd hűtőszekrénybe tesszük amíg a csokoládé meg nem dermed (kb. 30 perc). Tetszőleges méretre, formára szeletelve kínáljuk.

         

        Karamellpite

         

        Hozzávalók:
        A tésztához:

        • 35 dkg finomliszt
        • 15 dkg vaj
        • 1 db tojás
        • 1 sütőpor
        • 12 dkg porcukor
        • tej

        A krémhez:

        • 15 dkg kristálycukor
        • 1 dl víz
        • 4 dl tej
        • 4 púpos ek. liszt
        • 20 dkg porcukor
        • 20 dkg Rama margarin

        Elkészítése:

         

        A tészta hozzávalót összegyúrjuk annyi tejjel,hogy könnyen sodorható tésztát kapjunk.(kb. 1 dl)
        Két részre osztjuk,majd 2 lapot sütünk belőle.

         

        A krém készítése:

         

        A 15 dkg kristálycukrot karamellizáljuk,majd 1 dl forró vízzel felöntjük. Addig keverjük,míg teljesen felolvad. A tejet a liszttel összekeverjük csomómentesre és a karamellel összefőzzük. A Rama margarint a porcukorral kikeverjük és a kihűlt karamell krémmel habosra keverjük.

         

        A 2 tésztalap közé töltjük,egy keveset hagyunk a süteményünk tetejére,majd darált dióval megszórjuk. Nagyon finom,olcsó sütemény.


        Rádió tekercs

         

         

        hozzávalók 12 főre

         

        Tésztához:

         

        • 50 dkg liszt
        • 22 dkg zsír
        • 3 tojás sárgája
        • 2 dkg élesztő
        • 1 ek porcukor
        • csipet só
        • tej

         

        Töltelékhez:

         

        • 15 dkg darált dió
        •  
        elkészítés
        1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos, cukrozott tejben.
        2. A felfuttatott élesztőt hozzátesszük a többi összetevőhöz és annyi tejet adagolunk hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk. Ha jól kidolgoztuk, egy órán át pihentetjük, hogy megkeljen a tészta.
        3. Közben elkészítjük a tölteléket. Felverjük a tojásfehérjét a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egy fakanállal óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
        4. Ha megkelt a tészta, 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket tepsi nagyságúra nyújtjuk.
        5. Jól megkenjük őket baracklekvárral, majd mindegyik két-két szélét feltekerjük úgy, hogy középen maradjon egy kb. 8 cm-es hely. Ezekbe osztjuk el a tölteléket.
        6. Előmelegített sütőben megsütjük a három tekercset.
        7. Ha kihűlt, porcukorral hintjük meg, és szeleteljük.

        Karácsonyi süteményreceptek

         

        Ünnepi Gesztenyetorta

        Hozzávalók

        Piskótához:
        - 6 tojás
        - 12 dkg cukor (6 ek.)
        - 12 dkg liszt
        - 1 tk. sütőpor


        Krémhez:
        - 1 cs. vaníliás pudingpor
        - 3 dl tej
        - 25 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
        - 2 ek. rum (vagy rumaroma)
        - 10 dkg puha vaj
        - 10 dkg porcukor
        - 1 púpozott ek. natúr kakaópor

        Elkészítés

        1. A piskótához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét pici hozzáadásával gépi habverővel kemény habbá verem, majd a cukrot kanalanként hozzáadva tovább verem. Ezután kézi habverővel hozzákeverem a tojások sárgáját is, majd kanalanként a sütőporos lisztet is beleszitálom.

        2. A piskótamasszát sütőpapírral bélelt nagy sütőtlemezre (a legnagyobbra, mert nem kell, hogy magas legyen) simítom, és 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső álláson) kb. 15 perc alatt megsütöm. Még melegen lehúzom róla a sütőpapírt, és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, 3 csíkra vágom, ezek lesznek a hosszúkás torta emeletei.

        Krém

        3. A pudingport egy kevés tejjel simára keverem, majd a maradék tejjel sűrű alapkrémet főzök.

        4. A felengedett, széttördelt gesztenyemasszát beleldolgozom a még meleg alapkrémben , és hozzákeverem a rumot (aromát) is. A puha vajat simára keverem a kakaóporral és a cukorral, majd a kihűlt gesztenyés krémhez keverem.

        Összeállítás

        5. A kihűlt lapokat emeletenként megkenem a gesztenyés krémmel. A maradék krémmel az oldalát is bevonom, és pirított, darabolt dióval borítom. Dekorcukorral díszítem. Dermedésig hűtőbe teszem.


        Citromos mákos kocka

         

        Hozzávalók

        Tésztához:
        - 200 g finomliszt
        - 120 g cukor
        - 1 teáskanál sütőpor
        - 200 g hideg vaj
        - 1 egész tojás

        Citromos krémhez:
        - 2 citrom kifacsart leve
        - 1 citrom reszelt héja
        - 3 egész tojás
        - 120 g cukor
        - 2 ek. főzni való vaníliás pudingpor
        - 80 g vaj

        Mákos krémhez:
        - 200 g tehéntúró
        - 150 g darált mák
        - 120 g cukor
        - 1 kis doboz tejföl (140 g)
        - 1 egész tojás
        - 1 ek. főzni való vaníliás pudingpor
        - 1 tk. reszelt citromhéj

        Elkészítés

        1. A lisztet összekeverem a sütőporral és a cukorral, majd elmorzsolom benne a hideg vajat. Hozzáadom a tojást is, és gyors mozdulatokkal jól összegyúrom. A tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán tepsi méretű téglalapra (30x22 cm) nyújtom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodom, és villával megszúrkálom a tetejét. Kb. 15 perc alatt elősütöm.

        2. A citromos réteghez a tojást, cukrot, citromlevet és a héjat, a pudingport vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett besűrítem. Ha elég sűrű már, leveszem a gőzről, és még melegen a vajat is elkeverem benne, majd félretszem hűlni.

        3. A mákos krémhez először a túrót villával összetöröm, majd a többi hozzávalóval együtt egy tálban alaposan összedolgozom. Az elősütött tésztát megkenem a citromos krémmel, a tetejére pedig rásimítom a mákos masszát.

        4. 160 fokos sütőben kb. még 25-30 percig sütöm. Porcukorral meghintve, kockára vágva tálalom.


        Karácsonyi fahéjas csokikenyér

         

        Hozzávalók

        - 25 dkg liszt
        - 25 dkg porcukor
        - 1/2 cs. sütőpor
        - 12 dkg sütőmargarin
        - 4 tojás
        - 2 ek. sárgabarack lekvár
        - 1 tk. citromhéj
        - 1 tk. rum
        - 6 dkg darált dió
        - 2 dl tejföl
        - 2 ek. kakaópor
        - 1 tk. őrölt fahéj

        Elkészítés

        1. A tésztához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy kevés cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verem, a sárgáját pedig a többi hozzávalóval habosra keverem. Legvégül a felvert tojáshabot is beleforgatom a masszába, és sütőpapírral bélelt őzgerinc formába öntöm.

        2. Kb. 30-35 percig (tűpróba!) sütöm 175 fokon, aztán hagyom a formában kicsit hűlni, majd úgy negyed óra elteltével kiborítom.

        3. A mázhoz kb. 10 dkg étcsokit 2 ek. olajjal vízgőz felett kevergetve megolvasztok, és a kihűlt süteményre csurgatom. Miután a máz megszilárdult, szeletekre vágva tálalom.


        A megadott mennyiség két rúdhoz elegendő.


        Karácsonyi citromos linzerkarika

         

        Hozzávalók
        Tésztához:
        50 dkg liszt
        1 tojás
        25 dkg margarin
        15 dkg cukor
        1 csomag vaníliás cukor
        1 citrom reszelt héja
        csipetnyi só

        Töltelékhez:

        20 dkg málnadzsem (vagy más lekvár)

        Díszítéshez:

        10 dkg porcukor
        2 evőkanál citromlé

        Elkészítés

        1. A lisztet átszitáljuk, és a többi hozzávalóval együtt sima tésztát gyúrunk. Folpackba téve 1 óráig hűtőben pihentetjük.

        2. Enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és 4-5 cm-es, cakkos szélű kiszúróval korongokat szaggatunk belőle.

        3. A sütik felének közepéből 1-1 lyukat szúrunk ki. Sütőpapírral bélelt nagy tepsire rakosgatjuk, és előmelegített sütőben, 180°C-on 12-15 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

        4. A karikák tetejét a porcukorból és citromléből kevert mázzal megkenjük, majd száradni hagyjuk őket. A lekvárt megmelegítjük, a korongokat megkenjük vele, majd a karikákat a korongokra ragasztjuk, és a mélyedést a maradék dzsemmel megtöltjük.

          

        Baileys szelet

         A tésztához:
        4 tojás
        20 dkg liszt
        10 dkg darált dió
        20 dkg porcukor
        1 dl lefőzött feketekávé
        fél csomag sütőpor
        A tészta meglocsolásához:
        1 dl elkészített cappuccino

        A krémhez:
        3 dl habtejszín
        1 csomag vaníliás cukor
        10 dkg mogyorós cappuccino por
        1 dl rum
        1 dl tejföl

        A tésztához a tojások fehérjét felverjük kemény habbá, belekeverjük a sárgákat és a többi alapanyagot, majd jól kikeverjük. Sütőpapírral bélelt, 35 × 27 cm-es tepsiben 200°C-on 15-20 perc alatt megsütjük. A krémhez a tejszínt felverjük kemény habbá a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a cappuccino port, a rumot, végül a tejfölt. A kihűlt tésztát locsoljuk meg 1 dl cappuccinoval és kenjük rá a krémet. Ízlés szerint díszíthetjük, én tejszínhabmintát tettem rá, de lehet olvasztott csokoládéval leönteni, vagy csokireszelékkel leszórni.
        Jó étvágyat!

         

         

         

        Rózsaszín krémes

        Tészta:
        30 dkg liszt
        4 evőkanál porcukor
        1 evőkanál zsír
        1 tojás
        1 dkg szalalkáli
        1 db vérnarancs aroma
        1-2 dl tej

        Krém:
        20 dkg vaj
        25 dkg cukor
        1 csomag vaníliás cukor
        6 dl tej
        6 csapott evőkanál liszt

        A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, és 3 lapot sütünk belőle. A krémhez a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tejből a liszttel sűrű pépet főzünk, és a kihűlt krémmel összekeverjük. A tésztalapokat megtöltjük a krémmel. A tetejét is vékonyan megkenjük a fehér krémmel, majd tortadarával díszítjük.

         

        Hófelhő 

         

         



        15 dkg zsír
        15 dkg liszt


        A vizet a zsírral felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, ezt összekeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Utána egyenként beledolgozunk 6 egész tojást. Két részre osztjuk a tésztát, nem kell megijedni, ha kicsit sűrű, mert úgyis kizsírozott tepsibe (nagy sütőtepsi) kell belemaszatolni, szó szerint kézzel simítjuk bele, nem baj, ha helyenként hézagos lesz. Előmelegített sütőben 180°C-on 20 percig sütjük.

        Krém:
        1 liter tej
        4 csomag vaníliás pudingpor
        20 dkg margarin
        20 dkg porcukor
        2 dl habtejszín
        habfixáló

        A tejben felfőzzük a 4 csomag pudingot, majd hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, a margarint kikeverjük a porcukorral, végül a kihűlt pudinghoz adjuk és együtt jól kihabosítjuk. Rákenjük az egyik lapra, majd a tejszínt (vagy habport) keményre felverjük a fixálóval, és a krém tetejére simítjuk. Ráhelyezzük a másik lapot, kicsit rányomkodjuk, és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap hideg vízbe mártott késsel szeleteljük. Tetszés szerint a tetejére szórhatunk porcukrot, vagy csurgathatunk rá olvasztott csokoládét.

        Nagyon finom, elrontani nem lehet, és elég kiadós is. Jó étvágyat!

         

         

        Zebrakocka sütés nélkül

         A tésztához:


        50 dkg darált háztartási keksz
        5 evőkanál kakaópor
        3 evőkanál baracklekvár
        1 evőkanál rum
        5 dkg vaj
        5 evőkanál porcukor
        kb. 3 dl tej

        A krémhez:
        3 dl tej
        3 evőkanál liszt
        1 teáskanál vanília kivonat
        5 evőkanál porcukor
        5 dkg vaj
        15 dkg kókuszreszelék

        A tetejére:


        10 dkg étcsokoládé
        1 kávéskanál olaj

        Először a krémet készítem el, mert annak hűlni kell. A lisztet simára keverem a tejjel, hozzáadom a kókuszreszelék felét, és folytonos keveréssel sűrűre főzöm. Ha kihűlt, ízesítem a vaníliával, a cukorral, majd elkeverem a vajjal és a maradék kókusszal. Félreteszem hűlni.
        A tészta hozzávalóit összedolgozom annyi tejjel, hogy jól formázható masszát kapjak. Három részre osztom és porcukorral megszórt deszkán a tepsi méretének megfelelő lapokat nyújtok belőle (20 × 30 cm). Az első lapot a tepsibe helyezem, erre kenem a krém felét, ráteszem a második lapot, majd a krém másik fele következik, végül a harmadik lappal befedem.
        Gőz fölött megolvasztom a csokoládét az olajjal, és rákenem a sütemény tetejére. Néhány órára hűtőbe teszem, majd kockára vágva tálalom.

         

         

        Sütés nélküli citromos kocka

         1 nagy csomag cukros babapiskóta
        5 dl tejföl
        ízlés szerint cukor
        4 dl habtejszín + kevés porcukor
        2 citrom leve és reszelt héja

        Egy magas falú edénybe a piskótákat lerakom úgy, hogy a cukros fele legyen felül. A tejfölt a cukorral és a citrommal kikeverem. A tejszínt habbá verem, kevés porcukrot adok hozzá, és a tejföllel összekeverem. A piskótára kenek a krémből, ismét piskóta, majd megint krém következik. Addig folytatom a rétegezést, amíg a piskóta és a tejfölös-habos krém tart. A tetejére is krém kerüljön. Este célszerű elkészíteni, és másnap lehet szépen szeletelni. Csak citromfűvel díszítettem.
        Nagyon finom!

         

         

        Citromos-szilvalekváros sütemény

         Tészta:


        60 dkg finomliszt
        2 tojás
        2 dkg élesztő
        20 dkg porcukor
        25 dkg vaj vagy margarin
        1/2 csomag sütőpor
        1/2 citrom leve és 1 citrom reszelt héja
        pici só

        Az összetevőkből meggyúrom a tésztát s elosztom négyfelé. Kivajazott lisztezett, 30 × 40 cm-es tepsibe helyezem az egyik kinyújtott tésztát, megkenem szilvalekvárral majd ráborítok egy másik tésztát, megböködöm villával s előmelegített sütőben 180°C-on rózsaszínre sütöm. Ezt megismétlem a másik két tésztával is.


        Krém:


        3 dl tej
        20 dkg porcukor
        5 dkg finomliszt
        35 dkg vaj
        20 dkg porcukor

        A tejet, a porcukrot és a lisztet megfőzöm s kevergetve kihűtöm. A vajat habosra keverem a porcukorral, majd hozzáadagolom a főzött krémet. Az így elkészült krémet töltöm a két lekváros tésztalap közé. A süti tetejére készítek 2 zacskó Dr. Oetker citromos mázat, majd olvasztott csokoládéval megcsorgatom a tetejét.

 

Asztali nézet